Otvoren rekonstruisani Ljetnjikovac kralja Nikole - Volim Podgoricu

Otvoren rekonstruisani Ljetnjikovac kralja Nikole

Rekonstruisani ljetnjikovac kralja Nikole u Nikšiću, sagrađen 1880. godine svečano je otovren i predat na trajno korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Objekat su otvorili mitropolit Mihailo, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović.

Nekadašnji ljetnjikovac kralja Nikole od danas je zvanično sjedište Ostroško – nikšićke episkopije Crngorske pravoslavne crkve. Zdanje sagarađeno 1880. godine kao prvi državni objekat u gradu pod Trebjesom, opština Nikšić predala je na trajno korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Važan je to dan ističu njeni velikodstojnici.

“Da se vidi, da se zna i da ste svi danas upoznati sa tim, da se počela vraćati imovina CPC-u, odnosno državi Crnoj Gori. Ne može se ovdje niko ni širiti, ni šepuriti i govoriti ono što ne priliči crnogorskim građanima i crnogorskoj istoriji” poručio je mitropolit CPC-a Mihailo.

Arhimandrit CPC-a Boris Bojović, pozdaravio je, kako je rekao, braću Ukrajince koji ovih dana dobijaju autokefalnost. “Njima je prvi put, a mi se nadamo da ćemo je brzih dana dobiti drugi put”, naglasio je Bojović.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović podsjetio je na istorijsku i prije svega duhovnu vrijednost koju kroz ovakva zdanja čuva Nikšić, kao grad bogate kulturne baštine.

“Zato ne čudi što su naši preci, borbu za slobodu, tako često poistovjećivali sa borbom za vjeru. Upravo nas zbog toga raduje činjenica što će ovim objektom raspolagati Crnogorska pravoslavna crkva, ona koja čuva našu istinsku i autetnitčnu duhovnost”, kazao je Bogdanović.

Ljetnjikovac kralja Nikole bio je rezidencija crngorskog vladara do 1900. godine, kada je sagrađen velelepni dvorac, današnji muzej. Ljetnjikovac je 1964. godine proglašen zaštićenim kulturnim dobrom.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com