PODGORICA: Svi pacijenti se osjećaju dobro - Volim Podgoricu

PODGORICA: Svi pacijenti se osjećaju dobro  

U Kliničkom centru u prethodna dva dana, uz stručnu podršku interventnog angiloga  Are Urugluogluoa iz Salzburga, prvi put je urađena endovaskularna intervencija na potkoljenim arterijama. Ovom zahvatu podvrgnuto je šest pacijenata, svi se osjećaju dobro i većina je još juče otpuštena kući. Načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju Perica Maraš naglasio je za Pobjedu da je riječ o značajnom segmentu, kako vaskularne hirurgije, tako i interventne radiologije, te da očekuje da će ona zaživjeti kao standardna procedura i da se najkomplikovaniji slučajevi više neće slati van zemlje.

“Ovaj segment pokriva veoma teške pacijente koji su nekad praktično nerješevi i zato je ovaj dio interventne radiologije značajan za nas, a pogotovo za naše pacijente. Radi se o donjim ekstremitetima, prije svega ispod nivoa potkoljenice gdje je hiruški teško raditi, jer su najčešće u pitanju dijabetičari sa komplikacijama, ne samo na krvnim sudovima nego i na ostalim sisitemima”, rekao je Maraš, dodajući da su i do sada izvodili endovaskularne intervencije, ali prvi put na potkoljenici.

Doktorka iz sale za kataterizaciju, koja je uz stručnu podršku doktora Urugluogluoa, izvela intervenciju objasnila je za Pobjedu da se krvni sudovi proširuju uz pomoć specijalnih balona koji na sebi imaju ljekove. “Kada stavimo balon i proširimo krvni sud, lijek koji se nalazi na vrhovima tog balona ostaje utisnut u zid krvnog suda i na taj način liječi krvni sud od novog suženja. On će se za tri mjeseca potpuno u organizmu rastvoriti, ali će na tom mjestu ostaviti stabilnu leziju koja neće u budućnosti da pravi novo suženje”, pojasnila je Ivanović.

Prema njenim riječima, kod zapuštenih pacijenata sve promjene su katastrofalno kalcifikovane, te je glavni problem kako ući kroz krvni sud, a ne pocijepati ga. Ivanović je navela i da se Klinički centar za ovakve metode pripremio kupovinom novog angiografskog aparata, kao i paletom proizvoda koji su potrebni kako bi mogli da obavljaju tako delikatnu intervenciju na krvnim sudovim specijalno potkoljene regije.

“Sada je ta stepenica preskočena. Naša je permanentna potreba da unaprijedimo ovaj segment koji predstvalja jedan od ozbiljnih problema difaznih artoskleroznih bolesti, posebno u krvnim sudovima donjih ekstremiteta”, navela je Ivanović.

Dolazak dr Urugluoglua u Crnu Goru omogućila je njemačka korporacija ,,Biotronik”, koja proizvodi kvalitenene stentove i materijal za pejsmejkere. “Imate jako dobre uslove za rad i osoblje u Kliničkom centru. Potrudiću se da prenesem sva znanja koja imam, nadam se da je ovo početak jedne dobre saradnje”, poručio je Urugluoglu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com