Političari iz Tuzi zabrinuti za Cijevnu, ali je brane samo riječima - Volim Podgoricu

Političari iz Tuzi zabrinuti za Cijevnu, ali je brane samo riječima

Političari iz Tuzi su zabrinuti za rijeku Cijevnu, ali to ne znači i da će prisustvovati današnjem protestu protiv izgradnje malih hidroelektrana (mHE) na albanskom dijelu te rijeke.

Civilni sektor danas organizuje okupljanje u kanjonu Cijevne, u mjestu Dinoša, gdje će iskazati bunt zbog najava da će na Cijevni, u Albaniji, biti izgrađeno više mHE – čak 14.

Iako navode da je Cijevna neprocjenjiva za lokalno stanovništvo, da je ta rijeka prirodno blago kojim se svi u Malesiji ponose, na pitanje “Vijesti” da li će prisustvovati današnjem protestu, nisu odgovorili odbornici Skupštine opštine Tuzi Ivan Ivanaj (DSA) i Nik Đeljošaj (AA). Đeljošaj, iako je najavio, nije odgovorio ni na druga pitanja “Vijesti” na temu Cijevne.

Predsjednik SO Tuzi Fadilj Kajošaj, kazao je da će, ako bude neophodno, DUA stati u zaštitu prirodnih dobara i u vidu protesta”, dodao da zna za okupljanje u Dinoši, ali nije precizirao da li će danas i biti tamo.

Kajošaj je rekao da je kao građanin zabrinut zbog najavljene gradnje mHE, “kako zbog nepoštovanja međunarodnih akata u konkretnom slučaju, tako i zbog mogućeg uticaja na ekosistem i biodiverzitet rijeke”. Dodao je da će Opština Tuzi, u cilju rješavanja problema, u narednim danima uspostaviti kontakte sa kolegama iz Albanije, kako iz nadležnih ministarstava, tako i sa onima iz opština u kojima je predviđena gradnja HE, te rekao da su na tu temu juče razgovarali i sa albanskim ambasadorom u Crnoj Gori, tokom njegove posjete Opštini Tuzi.

Za bilo kakvo dalje djelovanje, kako je rekao, sačekaće zvaničan odgovor albanske Vlade, na upit koji su toj državi na temu izgradnje mHE na Cijevni, nedavno uputile crnogorske kolege.

Ivanaj iz DSA kaže da u toj partiji o planovima za mHE na Cijevni znaju samo iz medija, te da će konkretan stav imati kada budu imali zvanične informacije o tome da li se na albanskoj strani gradi prema standardima. Izgradnja mHE na albanskom dijelu Cijevne je u toku, a zvaničan odgovor albanske Vlade je da, iako ima zainteresovanih za te poslove, još nikome nisu izdali dozvolu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com