Jovana (13) je najdivnija djevojčica: Ona je svoju prijelepu, dugu kosu ošišala i pokazala da ima najveće srce (FOTO) - Volim Podgoricu

Jovana (13) je najdivnija djevojčica: Ona je svoju prijelepu, dugu kosu ošišala i pokazala da ima najveće srce (FOTO)

Uskoro će joj se u humanom djelu pridružiti i sestra Jana, koja čeka da joj kosa još malo poraste.

Jovana Simovska, učenica šestog razreda osnovne škole Andreja Saveski Ćićiš iz Tetova, na sjeverozapadu Makedonije, pokazala je da ima veliko i humano srce. Ona je skratila svoju dugu i godinama njegovanu kosu i podarila je holandskoj organizaciji Stichting Haarwensen koja će od nje napraviti periku za dječicu oboljelu od opake bolesti.

Osobe koje se liječe od raka tokom hemioterapije ostaju bez kose. Gubitak kose, iako je bezopasan i ona kasnije ponovo izraste, većini osoba, pogotovo ženskog pola, a naročito djeci veoma teško pada. Sa opadanjem kose oni gube samopouzdanje i svoj stari identitet. Gledaju kako ih bolest mijenja, a to je mnogima nepodnošljivo.

Jovana Simovska donirala kosu za djecu obolelu od raka Foto: Printscreen/ Youtube/ TV Telma

Da bi takvoj djeci bar malo olakšala položaj u kome se nalaze, Jovana Simovska je odlučila da svoju dugu i prelijepu crnu kosu skrati i donira za izradu perike za dječicu obolelu od raka.

– Ja sam dugo vremena pokušavala da doznam kako da učinim neko humano djelo. Kasnije sam saznala da mogu da doniram svoju kosu za djecu oboljelu od raka. Moja majka je kontaktirala sa jednom holandskom organizacijom, a oni su joj rekli da kosa mora da bude duga 30 santimetara, da je upletena u kiku, da nije oštećena i da nije farbana. Kosa treba da se stavi u koverat i pošalje. I drugi ljudi sa dugom kosom, umjesto da je bacaju, trebalo bi da je doniraju – rekla je mala Jovana za skopsku televiziju Telma.

Podarila je 30 centimetara svoje kose Foto: Printscreen/ Youtube/ TV Telma

Primjerom Jovane krenula je i njena mlađa sestra Jana, koja uči u istoj školi. I ona će skratiti kosu i podariti je za izradu perike za djecu oboljelu od raka.

– Želim i ja da doniram svoju kosu, ali moram sačekati da još malo poraste. To je humanost za djecu obolelu od raka – kaže Jana Simovska.

Jovanina sestra Jana Foto: Printscreen/ Youtube/ TV Telma

Snežana Stojanovska, psiholog u osnovnoj školi Andreja Saveski Ćićiš kaže da ne postoje riječi kojima bi se opisao osjećaj svih u školi zbog humanog gesta dvije sestre, njihovih učenica Jovane i Jane, koje su za njih mali heroji velikog srca.

– Kada sam čula za inicijativu o ono što su uradile naše učenice bila sam fascinirana, i nema kome nisam rekla tu vijest. Svi u kolektivu smo ponosni na njih. Kažem, treba vjerovati u djecu, u njihovu sposobnost i njihove incijative. Spremna su nekada da nas prijatno iznenade. Nadam se da će primjer ove dvije djevojčice sa izgrađenom samosvešću podstaknuti i drugu dječicu da budu humana, da pomažu i učine dobro djelo za drugu djecu – s ponosom ističe Snežana Stojanovska.

Sestrice Jovana i Jana kažu da će im kosa porasti i da će je ponovo donirati, a namjeravaju da učine i druga humana djela.

Telegraf

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com