Agencija Mitropolije u gubitku 180.000 eura - Volim Podgoricu

Agencija Mitropolije u gubitku 180.000 eura

Agencija za unapređenje hodočasničkog turizma “Odigitrija“ Mitropolije crnogorsko-primorske lani je poslovala sa gubitkom od 32.216 eura.

To piše u finansijskom iskazu agencije osnovane prije deset godina u Budvi blagoslovom mitroploita Amfilohija, dostavljenom Poreskoj upravi.

Time je ukupan gubitak agencije u posljednje tri godine dostigao 180.000 eura.

Prema Centralnom regsitru privrednih subjekata, Amfilohije je predsjednik borda direktora agencije.

Trenutno imovina firme procijenjena je na 79.000 eura i za 20.000 je manja u odnosu na godinu ranije.

Uprkos atraktivnim hodčasničkim turama koje nudi brojnim pravoslavnim vjernicima koji dolaze u Crnu Goru, agencija je lani, prema finansijskom iskazu, prihodovala svega 6.988 eura, dok su rashodi iznosili 39.204 eura.

“Odigitrija“ se jedino može pohvaliti pozitivnim poslovnim rezultatom 2014. godine, kada je bila u plusu 21.000 eura. Od tada, jedina crkvena agencija stalno prijavljuje gubitak, pa je 2015. poslovala sa minusom od 22.000, a godinu kasnije 6.382 eura.

Na sajtu agencije čije se kancelarije nalaze u budvanskom naselju “Sveta Petka“, izgrađenim na crkvenoj zemlji, navodi se da u vlasništvu imaju autobus sa 55 sjedišta, minibus sa 25, kombi sa osam i brod

“Sveti Nikon Jerusalimski“ sa 45 mjesta, namijenjen obilasku manastira na na Skadarskom jezeru.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je agenciji u junu 2013. licencu za obavljanje djelatnosti, koju je potpisao tadašnji ministar Branimir Gvozdenović.

“Odgitrija“, kako stoji na njihovom sajtu, već deset godina organizuje hodočasnička putovanja u zemlji i inostrastvu. Osim toga, bavi se i organizacijom seminara, simpozijuma, ljetnje škole, kolonije ikonopisaca, koncerata duhovne muzike, izložbi i prodajom predmeta crkvene umjetnosti.

Pored jednodnevnih izleta po Crnoj Gori, nude i obilazak ovčarsko-kablarskih manastira, Tvrdoša u Hercegovini, Lepavine i manastira Nemanjića.

Od inostranih programa, u ponudi je obilazak Svete Gore, manstira na Krfu, Meteora, manastira u Makedoniji, na Fruškoj Gori, te svetinja u Rusiji, Italiji, Bugarskoj, Carigradu…

“Vijestima” iz agencije i Mitropolije nije odgovoreno zašto loše posluju, imajući u vidu da su hodočasničke ture, posebno za manastir Ostrog, više nego popularne.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com