Home / NOVOSTI / Crna Gora krenula putem razgradnje i devastacije Ustavne demokratije

Crna Gora krenula putem razgradnje i devastacije Ustavne demokratije

Nakon 11 godina od usvajanja Ustava, ne mogu biti zadovoljan procesima koji su se razvili nakon toga. Umjesto izgradnje Crne Gore kao demokratske, građanske, pravne, socijalne,države i stvaranja politčkih uslova za unutrašnji dijalog i konzenzus oko temelnih vrijednosti, političkim odlukama DPSa, SDPa i manjinskih stranaka, Crna Gora je krenula putem razgradnje i devastacije Ustavne demokratije, saopštio je lider PZP-a, Nebojša Medojević.

“Postustavnim političkim inženjeringom razvlašćen je Parlament koji gubi kontrolnu funkciju druge dvije grane vlasti, produbljuju se podjele oko identitetskih pitanja, etablira se diskriminacija po nacionalnoj i političkoj pripadnosti, nastavlja se rasipanje resursa i besomučna pljačka države”, navodi se u saopštenju.

Medojević je ocijenio da je Ustav u osnovi dobar ali i da su neophodne promjene Ustava za “novi konsenzus”.

“PzP je i glasanje za Ustav uslovio neophodnim reformama sistema pravosuđa koje je bilo i ostalo batina u rukama Đukanovića, protiv opozicije. Nažalost, DPS i SDP nisu stali iza svojih obećanja i potpisa i stanje u pravosuđu je danas mnogo lošije nego prije usvajanja ustava. Pravosuđe je postalo nezavisno od Skupštine i građana, a još više zavisno od Đukanovića i Markovića, koji preko UDBE i mafije i njihovih  kadrovskih rešenja kontrolišu ovaj važan segment vlasti”, saopštio je Medojević.

On je naveo da je osnov suverenosti moderne države, konstituisanje organa državne vlasti na osnovu nespornih rezultata i fer i slobodnih izbora, “brutalno pogažen serijom pokradenih izbora”, naročito, kako dodaje, predsjedničkih 2013. i parlamentarnih 2016, kada je “Đukanović zloupotrijebio tužilaštvo i sudove i organizovao lažni državni udar u cilju pukog očuvanja vlasti što je Crnu Goru vratilo u vrijeme ideoloških čistki, progona neistomišljenika, masovnog kršenja ljudskih prava i sloboda i cenzure”.

Ustav je, ocjenjuje nadalje u saopštenju Medojević, bez demokratije i unutrašnjeg konszensuza o temeljnim vrijednostima društva samo obično parče papira. U Crnoj Gori, nažalost poručuje on, još uvijek vlada duh 1948, ccrnih kožnih kaputa i jezive poruke slobodnim ljudima da ih može “pojesti mrak”.

“Ideološki odnos prema Ustavu i zakonima je ostao i dalje u duhu čuvene poruke Josipa Broza da se ‘ne moramo držati zakona kao pijan plota’.”

“Sve dok je zakon sile, iznad sile zakona i sve dok postoje ljudi iznad zakona, Crna Gora neće biti stvarna Ustavna demokratija. PzP je glasao za ustav zato što smo tada 2007 procjenili da je to u interesu konsolidacije tek obnovljene nezavinsoti i korak ka procesu pomirenja i prevazilaženja referendumskih podjela. Kao i tada, kad smo glasali za Ustav, tako i danas , iz isth motiva, smatramo da je vrijeme pokazalo da je nepohodno pristupiti ustavnim promjenama u cilju demokratske konsolidacije i izgradnje novog konsenzusa o Crnoj Gori kao zajedničkoj kući za sve”, zaključuje se u saopštenju lidera PZP-a.

Vijesti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *