KAŽNJEN PODGORIČKI LOKAL: Za točenje pića maloljetnicima dobili kaznu 2.200 eura! - Volim Podgoricu

KAŽNJEN PODGORIČKI LOKAL: Za točenje pića maloljetnicima dobili kaznu 2.200 eura!

Turistička inspekcija Uprave za inspekcijske poslove ove godine kaznila je sa 2.200 eura jedan ugostiteljski objekat u glavnom gradu zbog kršenja zabrane točenja alkoholnih pića maloljetnicima, saopšteno je Pobjedi iz UIP-a.

“U 2018. godini do sada su izdata četiri prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 8.800 eura, od čega se jedan odnosi na Podgoricu, u iznosu od 2.200 eura. Nijesmo zatvorili nijedan objekat, jer nijesmo utvrdili ovaj prekršaj dva puta ni u jednom objektu, što je uslov za zatvaranje po novom zakonu”, ističu iz Uprave.

Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu iz januara ove godine, pojašnjavaju iz Uprave, propisano je da kada prvi put utvrdi ovaj prekršaj, turistički inspektor može da izrekne samo novčanu kaznu i to pravnom licu u iznosu od 2.000 eura, odgovornom licu u pravnom licu 200 eura, a preduzetniku 300 eura. U svakom narednom slučaju kada se utvrdi prekršaj, dodaju iz Uprave, propisana je i mjera zabrane obavljanja djelatnosti, i to pečaćenjem objekta u trajanju od 15 dana.

Na pitanje koliko je ove godine zatečeno maloljetnika u konzumiranju alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, iz Uprave ističu da nema pravila, te da nekad zateknu jedno, a nekad dvoje-troje. Turistička inspekcija kontroliše točenja alkoholnih pića maloljetnim licima u ugostiteljskim objektima, zajedno sa Upravom policije Odjeljenjem za maloljetničku delinkvenciju i Odjeljenjem za javni red i mir. Po osnovu ovog prekršaja, podsjećaju iz Uprave, prošle godine je u glavnom gradu privremeno zatvoren jedan objekat, a u 2016. četiri.

U ovoj godini Inspekcija za igre na sreću UIP kaznila je novčano dva priređivača igara na sreću zbog prisustva maloljetnika u njihovim objektima.

“Inspekcije za igre na sreću u ovoj godini izvršila je 67 provjera prisustva maloljetnika u objektima u kojima se priređuju igre na sreću. U dva slučaja zatečeni su maloljetnici u objektima za priređivanje igara na sreću i izrečena su dva prekršajna naloga u iznosu od 3.300 eura. Sve kontrole vršene su uz podršku inspektora za maloljetnike MUP-a”, saopšteno iz UIP.

Ugostitelj Marko Đukanović kaže da je kao privrednik u prilično nezgodnoj situaciji kada traži lična dokumenta svojim gostima.

“Maloljetnici sada izgledaju zrelije nego prije petnaestak godina, što otežava procjenu starosti lica. Imam desetak godina iskustva kao ugostitelj i ne osjećam se prijatno kad zahtijevam od svog gosta da se legitimiše, jer je to ipak posao policije, a ne moj. Svaki poslodavac zahtijeva od svojih zaposlenih da traže lični dokument maloljetnicima, ali u slučaju da “nijesu ponijeli sa sobom dokumenta”, ja kao ugostitelj ne osjećam potrebu da odbijem zahtjev gosta, jer to utiče na posao. U slučaju noćnog provoda, postoji obezbjeđenje koje od gostiju zahtijeva da pokažu dokumenta”, kaže Đukanović.

Ponekad i obim posla, dodaje, ne dozvoljava da se svako “sumnjivo lice legitimiše. To, kaže, stvara problem i osoblju i poslodavcu.

“Sve u svemu, mislim da bi policija mogla malo više da se posveti kontroli maloljetnika, zajedno sa nama. Smatram da prema maloljetnicima ne treba biti previše strog, nego kroz objašnjenja i primjere doći do zajedničkog rješenja”, kaže Đukanović.

Psihološkinja Dijana Milošević smatra da je dobra prevencija jedna od ključnih stvari koje treba praktikovati u nastojanju da se maloljetnici i mladi upoznaju sa štetnim posljedicama konzumiranja alkohola, duvanskih proizvoda, opijata ili kockanja.

“Što se tiče problema sa poštovanjem Zakona o prodaji alkohola i duvana maloljetnicima, svakako da treba pojačati kontrolu i nadzor sprovođenja ovog zakona. Mislim, međutim, da prije svega treba jačati edukaciju djece o štetnosti istih, ali im i omogućiti da slobodno vrijeme provode na organizovan i smislen način. Kako je porodica osnov svakog društva, prevencija treba upravo da se počinje od nje, preko vaspitno-obrazovnog i zdravstvenog sistema, lokalne zajednice, medija i šire društvene sredine”, kaže Milošević.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com