Home / ŽIVOT + / Zdravlje / ORGANSKO JE BOLJE, JEDITE MANJE OBROKA DNEVNO, SVJEŽE NAMIRNICE SU ZDRAVIJE… Ispitano je 5 mitova o ishrani, a evo da li su ISTINITI!

ORGANSKO JE BOLJE, JEDITE MANJE OBROKA DNEVNO, SVJEŽE NAMIRNICE SU ZDRAVIJE… Ispitano je 5 mitova o ishrani, a evo da li su ISTINITI!

Često slušamo o raznim mitovima o hrani za koje se uglavnom pretpostavlja da su istiniti.

Većina mitova o hrani doista je istinita, no neka vjerovanja zapravo uopšte nisu naučno utemeljena.

Organska hrana uvijek je zdravija

Neki ljudi jedu organsku hranu jer vjeruju da je bolja za okolinu, dok ostali vjeruju kako “organsko” znači “zdravije”. Međutim, ne postoje snažni dokazi da je organska hrana hranjivija od ostale hrane. Istraživači u Americi analizirali su 240 organskih namirnica i došli do zaključka kako zapravo ne sadrže značajno više hranjivih materija, stoga slobodno kupite one jeftinije jagode u supermarketu.

FOTO: PROFIMEDIA

Sokovi za detoksikaciju nužni su za uklanjanje toksina iz organizma

Čine li sokovi za čišćenje organizma (detoksikaciju) čuda kao što mislimo? Budući da naše tijelo ima prirodne metode kojima se rešava toksina, neka istraživanja nalažu kako su sokovi za detoksikaciju potpuno nepotrebni, a učinak koji imaju poništava se već nakon nedelju dana normalne ishrane.

Drvene daske za rezanje nisu sigurne ni higijenske

Dugo se mislilo kako drvene daske za rezanje pospješuju razvoj bakterija zbog pora na njihovoj površini, stoga se savjetovala upotreba plastičnih daski. Međutim, istraživanje je pokazalo kako drvene daske za rezanje ne pospješuju razvoj bakterija. S druge strane, na plastičnim daskama za rezanje nalaze se malene rupe na kojima se zadržavaju bakterije jer ih nije lako očistiti.

FOTO: PROFIMEDIA

Svježa hrana uvek je zdravija od smrznute

Svježe namirnice ubrane su i prevezene u prodavnice danima prije vaše kupovine, dok su smrznute namirnice odmah prošle proces smrzavanja. Takođe, svježe namirnice gube svoje hranjive sastojke nakon nekoliko dana dok se kod smrznutih namirnica prirodni sastojci zadržavaju duže. Dodatna prednost je i cijena – smrznute namirnice često su jeftinije od svojih svježih alternativa!

Treba jesti puno malih obroka tokom dana

Mnogi se slažu da je više manjih obroka kroz dan zdravije od 3 velika obroka dnevno – na ovaj način ubrzava se metabolizam što dovodi do gubitka neželjenih kilograma. No iako se metabolizam nakratko ubrza tokom procesa probave konačni efekti tih ubrzanja su zapravo jednaki kao kada pojedemo tri veća obroka dnevno. Takođe, jedenje puno malih obroka kroz dan sprečava tijelo da sagoreva masnoće.

Finirecepti.hr

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com