Bošković: Crna Gora iskren prijatelj Kosova - Volim Podgoricu

Bošković: Crna Gora iskren prijatelj Kosova

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković tokom posjete Prištini nije htio da se izjašnjava po pitanju transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, navodeći da je to unutrašnje pitanje Kosova, ali je dodao da Crna Gora poštuje sve odluke suverenih zemalja, a “Kosovo je suverena zemlja”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Crna Gora je veliki zagovornik politike otvorenih vrata, integracije u NATO, ali podržavamo i ostale i prihvatamo i poštujemo sva ona drugačija mišljenja koja postoje u regionu“, kazao je Bošković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim kolegom, Rustemom Berišom.

Bošković je kazao da je cilj njegove posjete da se pokaže da je Crna Gora iskren prijatelj Kosova, zemlja koja želi da prenese svo svoje iskustvo evroatlanskih integracija kako bi napokon “čitav region krenuo putem integracija, odnosno cjelokupnog društvenog napretka“.

Upitan od novinara da prokomentariše oštru reakciju Srbije protiv odluke Crne Gore da u misiju KFOR-a na Kosovu pošalje dva vojnika, Bošković je kazao da se radi o emotivnoj reakciji i da ne upliva u realnost.

“S obzirom na to da je KFOR ovdje prisutan prije nego što je Crna Gora odlučila da pošalje dva oficira u KFOR misiju na Kosovo. S druge strane, imamo reakcije velikog broja sadašnjih i bivših čelnika srpske vlade koji su govorili da je KFOR upravo garant mira i stabilnosti na Kosovu. Na kraju krajeva, mi ćemo biti trideset i neka zemlja, članica KFOR misije, pa nisam vidio ni jednu reakciju prema ostalih trideset. Zašto bi onda ta reakcija bila upućena prema Crnoj Gori? Bez obzira, razumijemo da je to osjetljivo pitanje, ali Crna Gora je suverena država i vodi se isključivo svojim nacionalnim interesima“, odgovorio je Bošković.

On će se sastati i sa predsjednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, a posjetiće i sjedište NATO-u u Prištini gdje je prvi put biti podignuta crnogorska zastava, “obzirom da je Crna Gora uzela aktivno učešće u KFOR misiji”.

Kosovski ministar Bezbjednosnih snaga Rustem Beriša kazao je da je na sastanku bilo riječi o regionalnoj saradnji i o mogućnosti učlanjenja ovog ministarstva u Jadranskoj povelji A5 koju čine Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, i koja teži da se pomogne državama aspirantima da se pridruže u NATO.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com