ŠTRAJK U SPUŽU: Zatvorenici se solidarisali sa optuženim za ubistvo Nemanje Medina - Volim Podgoricu

ŠTRAJK U SPUŽU: Zatvorenici se solidarisali sa optuženim za ubistvo Nemanje Medina

Više od 30 pritvorenika iz Istražnog zatvora u Spužu štrakuje glađu, nakon što se na takav potez odlučio Vladimir Ulama, optuženi za ubistvo Nemanje Medina, saopšteno je nezvanično “Vijestima”.

Isti izvor tvrdi da se dio takozvane grupe Ranka Radulovića prvi solidarisao sa Ulamom.

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), juče je zvanično saopšteno da jedan broj pritvorenika štrajkuje glađu, kako bi izrazili nezadovoljstvo uslovima zdravstvene zaštite ostvarivanjem prava na šetnju i smještajem pritvorenika Ulame.

“Zdravstvena zaštita pritvorenim licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija je dostupna 24 časa dnevno. Kad zdravstvena služba u Zavodu nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu pritvorenim licima, ista se ostvaruje u okviru javnog zdravstvenog sistema i to Kliničkom centru, odnosno specijalnim bolnicima o čemu se obavještava predsjednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenim licem”, saopšteno je iz ZIKS-a.

Iz te institucije tvrde da će svim pritvorenim osobama obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno: “Što će se obezbijediti produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realizuju šetnje pritvorenika u ovoj organizacionoj jedinici Zavoda, a vodeći računa o bezbjednosnim i drugim uslovima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju”.

“Kada je u pitanju smještaj pritvorenika V. U., što je prioritetni zahtjev pritvorenika koji su stupili u štrajk, za istaći je da se, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, sva pritvorena lica u Istražnom zatvoru smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije, pa i pritvoreno lice V.U., koje je pod tim uslovima i smješteno u višekrevetnu prostoriju u kojoj je smješteno još jedno lice”, navodi se u tekstu iz ZIKS-a.

Zatvorenici imaju pravo na štrajk glađu, zbog čega im je juče iz ćelija oduzeta sva hrana, saopšteno je nezvanično “Vijestima”.

U podgoričkom Višem sudu u toku je suđenje za ubistvo Medina.

Prema optužnici, Ulama i Darko Mijović namamili su Medina da dođe u Virpazar radi kupoprodaje oružja, zatim ga povrijedili, strpali u gepek “renoa”, odvezli na nepoznato mjesto i ubili.J. J.

Traže ko je podmetnuo požar

“Obavještavamo javnost da je, prije stupanja u štrajk pritvorenika, u ventilacioni otvor jedne od soba u kojoj su smještena pritvorena lica podmetnut požar. U odnosu na taj incident se preduzimaju sve radnje i mjere u cilju utvrđivanja odgovornosti vinovnika ovog događaja. Sve nadležne službe Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija prema navedenoj situaciji odnijeće se profesionalno i prioritetno pratiti zdravstveno stanje pritvorenika koji učestvuju u štajku”, saopšteno je juče iz Službe za odnose sa javnošću ZIKS-a.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com