NARODNA VJEROVANJA: Djevojke, danas URADITE OVO, i vidjećete svoju sudbinu i budućeg muža u snu! - Volim Podgoricu

NARODNA VJEROVANJA: Djevojke, danas URADITE OVO, i vidjećete svoju sudbinu i budućeg muža u snu!

Pravoslavna crkva i vjernici danas obiljžavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi.

Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavna svjetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih. Vjernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

DANAS JE SVETA PETKA: Na ovaj dan DOGAĐAJU se ČUDA i nikako NE RADITE OVO

Rođena je u gradu Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. vijeka, poticala je iz imućne i pobožne porodice, a prema nekim izvorima porijeklom je Srpkinja. Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a posle toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu. prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi vjeru Hristovu.

 

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vjera i nacija.

Foto: Wikimedia

Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

 

Danas mlade djevojke treba da beru cvijeće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cijuele godine vladala sloga i mir, dok se djevojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Djevojke bi trebalo da pojedu parče slavskog kolača i da sačuvaju mrvice, pa će te noći u snu vidjeti svoju sudbinu i budućeg muža.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com