PRAVOSLAVCI JE POŠTUJU A POSEBNO ŽENE: Danas slavimo Svetu Petku, OVO nikako NE RADITE! - Volim Podgoricu

PRAVOSLAVCI JE POŠTUJU A POSEBNO ŽENE: Danas slavimo Svetu Petku, OVO nikako NE RADITE!

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju jedan od najvećih praznika, svetu Pareskevu u našem narodu poznatu kao sveta Petka.

Sveta Petka živjela je krajem desetog i početkom 11. vijeka prije podjele hrišćanstva. Rođena je u Epivatu, kod grada Katalija u Maloj Aziji.

Njene mošti počivaju u Jašiju, u Rumuniji, gdje dolaze i pripadnici drugih religija koji vjeruju u njenu iscjeliteljsku moć.

 

Nije crveno slovo, ali je pravoslavci poštuju

Današnji dan se poštuje kod pravoslavaca iako sam praznik nije crveno slovo. Danom ove svetiteljke završava se “ciklus ženskih praznika” u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Narodna vjerovanja

Na današnji dan izbjegavaju se svi teži poslovi na njivi i u kući. Naše prabake su vjerovale da na današnji dan nikako ne valja mijesiti hljeb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke

Čuda Svete Petke

Na Svetu Petku, dešavala su se velika čuda. Mnogi bolesni su ozdravili na današnji dan. Zato ljudi sa zdravstvenim problemima čekaju ovaj praznik vjerujući da će im slavna svetiteljka pomoći.

Na periferiji Beograda, u Železniku, nalazi se čudotvorni izvor velike hrišćanske svetiteljke Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke. Izvor se nalazi u prelijepoj šumi koja na sve strane odiše božanskim mirom i blagoslovom Svete Petke.

Legenda kaže da je izvor nastao kao izraz zahvalnosti oca, zbog čudesnog izlečenja svoje bolesne kćeri. Nekada davno baš ovom trasom, vodio je put od Ostružnice do Beograda.

Bogati i ugledni ostružnički trgovac ovim putem često je svoju kćer, slijepu od rođenja vodio kod ljekara u prestonicu. Na jednom od takvih proputovanja, zastali su pored izvora malo da se okrijepe, umiju i popiju malo hladne izvorske vode. Sledeće jutro, posle buđenja kroz plač, djevojčica je uzviknula da vidi svjetlost. Tu noć u snu trgovcu se javila Sveta Petka.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com