NJEMAČKA DONOSI NOVI ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU: Mnogi već PAKUJU KOFERE, prijeti li nam MASOVNO ISELJAVANJE

U državama Zapadnog Balkana s nestrpljenjem se očekuje novi njemački zakon o useljeništvu, koji će prema najavama liberalizovati mogućnost dobijanja zaposlenja u Njemačkoj i za koji se vjeruje kako će još više podstaći odlaske ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, ako u međuvremenu budu ukinute radne vize.

Agencija “Anadolija” zatražila je od Ambasade SR Njemačke u BiH informaciju o najavi njemačkih vlasti da se od 1. januara 2019. godine pojednostavljuje proces zapošljavanja radnika sa prostora Zapadnog Balkana u Njemačkoj.

Najavljeno je da Njemačka donosi novi zakon, pa je turska agencija zatražila odgovore na sledeća pitanja:

Da li će ubuduće biti potrebno pribavljanje radnih dozvola, da li će biti posebno naglašeni profili zanimanja koji će biti obuhvaćeni zakonskim olakšicama, koliko je tokom ove i prošle godine izdato radnih dozvola za rad u Njemačkoj…

– Budući da je novi zakonu o useljeništvu još u ranoj fazi rasprave, molimo za razumijevanje da trenutno ne možemo da govorimo o mogućim efektima zakona – navedeno je u odgovoru Ambasade Nemačke u BiH.

Mnogi građani zemalja Zapadnog Balkana, u kojima su i dalje niske zarade onih koji rade i visok procenat nezaposlenih, u proteklom periodu odlučili su se na odlazak u zemlje Zapadne Evrope, prvenstveno u Njemačku, kako bi pronašli zaposlenje i osigurali egzistenciju sebi i svojim porodicama.

Crnogorski gradjani, najvise iz gradova sa sjevera, poslednjih godina se masovno iseljavaju zbog lose ekonomske situacije, nemogućnosti da se zaposle i niskih primanja. Nevladine organizacije upozoravaju da će, ukoliko se trend nastavi, sjever opustjeti i otužuju crnogorsku državu da ne čini nista da zadrži gradjane, prije svega mlade u sjevernim opstinama.

Njemačka zbog strahovitog ekonomskog procvata priprema novi zakon o useljeništvu kojim pokušava da dovede što više radne snage iz tzv. trećih zemalja.

Cilj je da se zbog nedostatka kvalifikovanih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

Ukoliko ovaj zakon olaksa zaposljavanje i dobijanje radnih dozvola, za očekivati je da i Crnogorci, naroćito sa sjevera, pakuju kofere.

-Svaki kvalifikovani radnik koji uspije da dođe u Njemačku i nađe adekvatnog poslodavca, dobiće posao ukoliko pokaže vještine i znanje – istiću oni koji već žive tamo.

Useljavanje u Njemačku ide lančano, odnosno svako povlači nekog svog, a mnoge njemačke firme daju premije onim radnicima koji dovedu nekog ko zadovolji probni rad.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close