Crnogorka nominovana za dječju nagradu za mir - Volim Podgoricu

Crnogorka nominovana za dječju nagradu za mir

Jana Rakočević, učenica trećeg razreda JU SMŠ “Braća Selić iz Kolašina jedina je iz Crne Gore, ali i sa prostora bivše Jugoslavije, nominovana za ovogodišnju dodjelu Međunarodne dječje nagrade za mir.

Za ovu nagradu je, kako za Dnevne novine kaže, predložila Institucija Zaštitnika za ljudska prava i slobode Crne Gore Ombudsman, a kasnije (nakon pola godine) je i zvanično nominovana od strane Globalne organizacije KidsRights, sa sjedištem u Holandiji.

“Bila sam veoma uzbuđena i čast mi je što sam jedina iz Crne Gore, a jedna od dvoje djece nominovanih sa cijelog prostora bivše Jugoslavije”, kazala je Rakočević.

Kada je imala svega 11 godina, Jana je pročitala Konvenciju o pravima djeteta i zaključila da se mnoga prava ne poštuju. Od tada je tražila svaku priliku da se bavi ovim kršenjima.

“Moj rad i postignuća na poljima dječjih prava počinju od prije šest godina, kada sam se kroz rad učeničkog parlamenta počela upoznavati sa pravima nas djece, i koliko se naša prava poštuju u porodici, školi, lokalnoj zajednici i društvu uopšte, a posebno prava djece iz kategorije ranjivih grupa. Od 2014. sam i Zlatna savjetnica Ombudsmana, odnosno u mreži sam djece koja ukazuju na problem iz njihove sredine i uopšte na probleme sa kojima se djeca susreću”, navodi Rakočević.

Kako objašnjava, iz raznih aktivnosti i razgovora sa vršnjacima zaključila je da se prava djeteta ne poštuju dovoljno i da se na tom polju mora mnogo raditi.

“Osjetila sam potrebu da i ja počnem da pomažem u promociji dječjih prava i da ja kao dijete utičem, koliko mogu, kako na odrasle tako i na djecu. Učestvovala sam na brojnim aktivnostima, konferencijama, radionicama.. “, naglasila je Rakočević.

Radila je i na istraživanju stavova djece i izradi Izvještaja Zlatnih savjetnika Ombudsmana o implementaciji preporuka UN Komiteta za prava djeteta.

“U oktobru 2017. sam kao predstavnica Mreže Zlatnih savjetnika Ombudsmana prezentovala taj Izvještaj na predsesiji pred UN Komitetom za prava djeteta u Ženevi i tom prilikom iznijela svoj stav (i stavove svojih vršnjaka) o različitim temama i stepenu poštovanja prava djeteta u Crnoj Gori. Takođe, kontinuirano sam učestvovala u različitim promotivnim aktivnostima Ombudsmana”, ističe ova talentovana djevojčica.

Nominacijom za dodjelu Međunarodne dječje nagrade za mir je prezadovoljna i kaže da se nada najboljem.

“Čast mi je biti nominovana za ovu prestižnu svjetsku nagradu, nadam se najboljem, ali svakako je i sama nominacija uspjeh” kazala je Rakočević.

Jana je jedna od 121 nominovanog djeteta iz cijelog svijeta. Njena mentorka, savjetnica za prava djeteta i koordinator Mreže Zlatnih savjetnika Ombudsmana Duška Šljivančanin za DN objašnjava da je ova prestižna svjetska nagrada podržana i od strane Nobelove nagrade za mir i dodjeljuje se djeci koja se bore za prava djeteta.

“Treba napomenuti i da je Janina nominacija prva nominacija nekog učenika iz Crne Gore koja je uopšte prihvaćena. Ocjena nominovanih kandidata je u toku i KidsRights će nas o Janinom statusu obavijestiti 1.11.2018. godine. Promocija njene nominacije putem društvenih mreža u ovom periodu je važan segment koji u mnogo čemu može da joj pomogne prilikom odlučivanja, naravno pored ostalih njenih uspjeha i doprinosa u okviru zaštite i promocije prava djeteta”, naglasila je Šljivančanin.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com