Nema ništa od autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve - Volim Podgoricu

Nema ništa od autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve

 

Crnogorska pravoslavna crkva CPC i Makedonska pravoslavna crkva MPC neće tako brzo ni tako lako dobiti autokefaliju, jer će ekumenski patrijarh Vartolomej sada voditi računa da ne okrene protiv sebe Srpsku pravoslavnu crkvu SPC, koja je najbliskiji saveznik ruske crkve – smatra teologinja, stručnjakinja za pravoslavlje, dr. Regina Elsner iz Centra za istočnoevropske i međunarodne studije (ZOiS) u Berlinu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa RSE Elsner procjenjuje da će ukrajinska autokefalnost ohrabriti desničare unutar ruske crkve, ali vjeruje da neće doći do trajne šizme u pravoslavnom svijetu, jer ovo nije religijsko već političko pitanje.

Smatra da je pozicija patrijarha Vartolomeja snažnija jer on uživa veći ugled i poštovanje od patrijarha Kirila ali iza kojeg je, pak, ruska moć, što kako smatra, nije za potcjenjivanje

Elsner smatra da postoji nekoliko posljedica rascjepa u pravoslavlju zbog odluke ekumenskog patrijarha Vartolomeja da Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi odobri autokefalnost.

“Prva je naravno ogromna kriza unutar pravoslavne zajednice širom svijeta. Pokazuje da je političko uplitanje i njihov uticaj na crkvene zajednice veći nego što bi trebalo. Mi moramo da priznamo da se aktuelni rascjep dogodio ne zbog pitanja vjere ili dogme što bi bilo normalno za crkve već zbog njihove posvećenosti nacionalitetima i političkim strategijama. I, naravno, implikacije nijesu samo političke, već su i crkvene takođe, sa posebnim uticajem na vjerničku dijasporu”, kazala je Elsner.

Ona je prilično sigurna da u ovoj situaciji politika igra veliku ulogu.

“Mislim da ekumenski patrijarh Vartolomej ima veoma snažnu poziciju zato što ima veliku međunarodnu podršku, veoma je poznata i uvažena osoba. On ukazuje na argumente veoma smireno, veoma kanonski, veoma razumno. Ruski patrijarh Kiril naravno ima podršku ruske države i to je velika podrška, novčana podrška ali i podrška u smislu moći, ali je sa druge strane on izgubio prilično mnogo međunarodne podrške posljednjih i mjeseci i godina. Ruska crkva je naravno sebe po malo diskreditovala, preko agresivne retorike, nedostatka razumne argumentacije već samo lupanja rukom o stolu, što govori da nema argumenata i ljudi to osjećaju. Tako da mislim da je snažnija pozicija na strani Carigrada, ali nije za podcjenjivanje ni struktura moći naravno”, navela je ona.

Nakon Ukrajinske pravoslavne crkve, nade za nezavisnost imaju druge balkanske pravoslavne zajednice, Crnogorska pravoslavna crkva i Makedonska pravoslavna crkva. Obje žele priznavanje njihove autokefalnosti i razdvajanje od Srpske pravoslavne crkve koja je, veoma bliska ruskoj crkvi. Ona nije sigurna da su te nade realistične.

“Pretpostavljam da to svakako neće desiti ni automatski ni brzo. Naravno da vjerske zajednice u Makedoniji i Crnoj Gori prate veoma pažljivo ovaj događaja i imaju neke nade za brži razvoj dešavanja po njihove crkve, ali ja pretpostavljam da je njihova situacija značajno drugačija od ukrajinske situacije, jer vlade djeluju više demokratski, nego što je to slučaj sa Rusijom a i Ukrajinom takođe. I izgleda mi da će patrajarh Vartolomej biti veoma oprezan u ovim slučajevima jer ne želi da gura srpsku crkvu u pravcu Moskve. Srbija je već jako bliska Moskvi, možda i njihov najbliži saveznik, i neki koraci u pravcu autokefalije recimo makedonske crkve značilo bi da će izgubiti ovu crkvu i ne mislim da će to rizikovati. Za sada ne mislim da će to imati direktnog uticaja na situaciju”, istakla je ona.

RSE

1 komentar

  1. A dje raspopu anatemisanom da neko da da vodi Crkvu? To jedino moze u kriminogenom drustvu kao sto je nazalost nase!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com