Timskim radom šalje se poruka kriminalnim organizacijama da ne mogu biti iznad institucija - Volim Podgoricu

Timskim radom šalje se poruka kriminalnim organizacijama da ne mogu biti iznad institucija

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da je državno-tužilačka organizacija danas nekoliko koraka ispred one koju su zatekli prije četiri godine.

“Danas smo institucija sa drugačijim likom”, poručio je Stanković otvarajući Dane državnih tužilaca Crne Gore u Bečićima.

Otvarajući skup Stanković je kazao da je svjestan da među prisutnima “ima i onih koji se pitaju da li će dobrodošlicu i zahvalnost uputiti i naredne godine u ovo vrijeme”.

“Ostavljam vas u toj nedoumici”, kazao je on.

Naveo je da je za godinu osuđujućom presudom riješeno više od 90 odsto slučajeva, odbijajućom dva, a oslobađajućom četiri odsto.

Istakao je da su još jednom potvrdili da se “samo zajedničkim, timskim radom tužilaca koji rukovode istragom i službenika Uprave policije, šalje jasna poruka svim pripadnicima kriminalnih organizacija da ne mogu biti iznad institucija”.

“Da će se naći pred licem pravde prije ili kasnije”, poručio je Stanković.

Kako kaže nastojao je da oko sebe okupi saradnike koji “nijesu spremni samo da budu aktivni u radu, već i proaktivni u predlaganju konkretnih rješenja na zahtjevne situacije”.

“Ono na šta sam posebno ponosan je stav Tužilaštva  da cijenimo savjete i preporuke, ali ne dozvoljavamo da na osnovu njih donosimo odluke. Vodili smo se i vodićemo se jedino interesima državno-tužilačke organizacije i isključivo primjenom zakonskih propisa, odnosno naših ustavnih ovlašćenja”, kazao je Stanković.

Prema njegovim riječima treba uvijek da imaju na umu da je funkcija državnog tužioca istovremeno i privilegija i izazov.

“Ona traži svakodnevno dokazivanje naše dostojnosti da je obavljamo, da se svakoga dana zapitamo šta smo to konkretno uradili da državno-tužilačka organizacija bude bolja i kvalitetnija. Sve vas zajedno podsjećam na odgovornost koju imate, ne pred javnošću, ne pred drugima, već sami pred sobom i pred zakonom”, poručio je Stanković tužiocima.

Navodeći da kako pohvale na račun Državnog Tužilaštva rijetko stižu sa domaćih adresa, Stanković je podsjetio na one koje dolaze sa međunarodnih, prije svega predsjednika Eurojusta.

“Neka ovi Dani tužilaca budu prilika za razborito, odgovorno i argumentovano samoispitivanje”, zaključio je Stanković.

Larson: Crna Gora mora da se pozabavi korupcijom i radi na izgradnji otvorenih i transparentnih institucija

Predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Erik Larson kazao je da su duboko posvećeni podršci Crnoj Gori u sprovođenju svih neophodnih reformi i integracijama.

On je čestitao Crnoj Gori na postignutim rezultatima.

“Još uvijek nas očekuje veliki i vazan posao. Kao što je potpredsjednik SAD Majk Pens rekao prilikom posjete, Crna Gora i ostale zemlje Regiona moraju da se pozabave korupcijom i rade na izgradnji otvorenih i transparentnih institucija koje će osvariti i odgovoriti na najveća očekivanja. Kao tužioci vi igrate ključnu ulogu u ovom procesu”, poručio je on.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com