Podgorički KIC nastavlja saradnju sa novosadskim 7. i 8.novembar - Volim Podgoricu

Podgorički KIC nastavlja saradnju sa novosadskim 7. i 8.novembar

Kulturno – informativni centar “Budo Tomović” nastaviće ovog mjeseca, predstavljanjem časpoisa “Polja” i pisca Dušana Vejnovića, prošle godine obnovljenu saradnju sa novosadskim Centrom za kulturu.

Tako će u srijedu, 7. novembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a od 20 sati renomirani novosadski časopis za književnost i teoriju “Polja” predstaviti glavni i odgovorni urednik Alen Bešić i pisac Dušan Vejnović, saradnik časopisa.
Razgovor će voditi urednica informativno – edukativnog programa KIC-a Valentina Knežević.

Časopis “Polja” koji izlazi od 1955. okupljao je i okuplja najpoznatije stvaraoce regionalne umjetničke scene. U svojoj ranoj fazi, posebno je ohrabrivao avangardni i novoavangardni izraz novosadske i šire, jugoslovenske umjetničke scene. Nova “Polja” zadržala su od starog časopisa prije svega otvorenost prema novim tendencijama u književnosti i teorijskoj misli, kao i kontinuitet nekadašnjeg kulturnog prostora. I danas je vrijednost ovog časopisa regionalno prepoznata, posebno njegov spoj različitih generacijskih i stilskih pravaca, baziran na prošlosti i istovremeno prateći aktuelan književno-umjetnički trenutak.

U čevrtak, 8. novembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a od 20 sati, podgoričkoj publici predstavićemo stvaralaštvo pisca Dušana Vejnovića. O njegovim knjigama govoriće pisci Alen Bešić i Barbara Delać.

Dušan Vejnović (Sombor, 1981) diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2006. godine. Master tezu odbranio je 2008. godine, a zvanje doktora psiholoških nauka stekao 2014. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Autor je zbirke pjesama “Posebne potrebe” (2013), romana “Jako i nikome” (2014), te proznih zbirki “Tvrdoglave beline” (2011, nagrada „Đura Đukanov“) i “Bočne grane evolucije” (2017). Za prevod romana Amajlija Roberta Bolanja (2015) dobio je nagradu „Radoje Tatić“. Živi u Novom Sadu.

Alen Bešić (1975, Bihać, Bosna i Hercegovina), diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je četiri knjige poezije: “U filigranu rez” (1999), “Način dima” (2004), “Golo srce” (2012) i “Hronika sitnica: izabrane pjesme” (2014), kao i dvije knjige izabranih književnih kritika i eseja: “Lavirinti čitanja” (2006) i “Neponovljivi obrazac” (2012). Preveo je sa engleskog jezika knjige Džin Ris, Džamejke Kinkejd, Eni Pru, Džona Faulsa, Džona Ralstona Sola, Brusa Četvina, Tonija Hoglanda, Tedžua Kola, Dereka Volkota, En Karson… Za prevod romana “Lepotica” Džojs Kerol Outs (2010) dobio je Nagradu Društva književnika Vojvodine za prevod godine (2011), za prevod izabranih pjesama Tonija Hoglanda “Nemoj reći nikome” nagradu „Miloš N. Đurić“ (2015), a za zbirku poezije “Golo srce” nagrade „Branko Miljković“ i „Risto Ratković“ (2013). Pjesme su mu prevođene na njemački, engleski, francuski, ruski, makedonski i slovenački jezik. Član je Srpskog književnog društva i Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Od 2007. godine radi kao urednik časopisa za književnost i teoriju „Polja“, a od 2012. i kao urednik izdavačke djelatnosti Kulturnog centra Novog Sada.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com