RADUJETE SE TOPLOJ JESENI, ALI VAM UOPŠTE NE PRIJA: Boli vas glava, malaksali ste, neraspoloženi..? Ljekari upozoravaju: Od ponedjeljka će biti JOŠ GORE - Volim Podgoricu

RADUJETE SE TOPLOJ JESENI, ALI VAM UOPŠTE NE PRIJA: Boli vas glava, malaksali ste, neraspoloženi..? Ljekari upozoravaju: Od ponedjeljka će biti JOŠ GORE

Premda se većina stanovništva raduje toplom vremenu i čini se nikad dužem Miholjskom ljetu, natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine mnogima uopše ne prija.

Građani Srbije svih starosnih grupa žale se na malaksalost, tromost, pospanost, pada im raspoloženje, boli ih glava, osjećaju se nekako… čudno. Da je ova pojava aktuelna, potvrdili su nam iz Hitne pomoći, ali naveli da nam težak period tek predstoji.

“Svaka nagla promjena temperature teška je za organizam. Menja se vazdušni pritisak, što se automatski odražava i na srčani pritisak, a to predstavlja veliku opasnost za građane, na prvom mjestu, za srčane bolesnike. Temperatura od 25 stepeni Celzijusovih u novembru je alarmantna, naročito kada se uzme u obzir da je tome prethodio veći pad temperature”, rekli su iz Hitne pomoći.

Kako su dodali, nove promjene vremenskih uslova, koje se mogu očekivati od ponedjeljka, biće podjednako opasne.  Prema prognozi vremena, u subotu se očekuje maksimalnih 28stepeni, u nedjelju se temperatura spušta na 24.

Iako su iz Hitne službe naveli da su hronični bolesnici na prvoj liniji fronta, naglasili su da bi i ostatak stanovništva trebalo da povede više računa o svom u predstojećem periodu.

“Građani su teško podnijeli skok temperature, ali će teško podnijeti i pad koji nas očekuje. Očekujemo veći broj poziva i veći broj angioznih bolesnika”, ističu u Hitnoj pomoći.

Oni apeluju na građane sa hroničnim oboljenjima da odmaraju i ne izlaze iz kuće bez preke potrebe, dok se vrijednosti temperature vazduha ne ustale.

Doktor u Domu zdravlja na Čukarici Dejan Jonev, kao imperativ za hronične bolesnike u narednom periodu naveo je redovno uzimanje terapije, redovne kontrole i zdrav život.

 

Kako da pomognete sebi

“Zdrava ishrana, dosta tečnosti i odmor su neophodni i zdravom dijelu stanovništva, kako bi uspješno prebrodili vremenske uslove koji slede”, rekao je doktor Jonev, naglašavajući da je za jačanje imuniteta preporučljivo i uzimanje suplemenata i unošenje vitamina i minerala u prirodnim oblicima.

Kako bi se izbjegle respiratorne infekcije i prehlade, on je savjetovao da građani nastoje da što više vremena provode na svježem vazduhu, da često vjetre prostorije, ali i da se oblače skladno vremenskim uslovima. Ovakvi vremenski uslovi, po svojoj štetnosti za ljudski organizam, mogu se izjednačiti sa natprosečno visokim ljetnjim temperaturama, ali i prirodnim vremenskim nepogodama, rekli su u Hitnoj pomoći.

I sjutra veoma toplo vrijeme

Sjutra se očekuje malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima, i relativno toplo vrijeme za ovo doba godine.

Vjetar uglavnom slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha 8 do 15, najviša dnevna 17 do 26 stepeni.

Podgorica: Malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima i relativno toplo. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha oko 14, najviša dnevna oko 25 stepeni.

 

(Kurir.rs/Blic/Volim Podgoricu)

2 komentara

  1. This is what piece appears to have a wide selection of targeted customers. Would you market it? It all offers a decent special distort for aspects. Maybe enjoying one bona fide or even higher to supply information on is the most essential subject.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com