Čak dvije trećine mladih u CG bi radije državni posao za 450 eura, nego kod privatnika za 750! - Volim Podgoricu

Čak dvije trećine mladih u CG bi radije državni posao za 450 eura, nego kod privatnika za 750!

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je za dvije godine dosta učinjeno u promociji dualnog sistema pbrazovanja u Crnoj Gori.

Predrasude su jedan od razloga, kako je naveo, zašto su srednje stručne škole smatrane za nižim od Gimnazije.

“Dvije trećine mladih bi radije radilo u javnom sektoru za 450 eura, nego u privatnom za 750”, kazao je Šehović.

Ministar je poručio đacima da se to mora promijeniti i da nema ništa loše u državnom poslu, ali još manje je loše biti dobar kuvar.

Izvršna direktorica Vijesti Marijana Kadić Bojanić kazala je da je pred osnovcima jedna od najvažnijih odluka, izbor srednje škole.

Ona je to kazala na konferenciji TeenT@lk koju Biznis akademija Vijesti, drugu godinu za redom, organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i opštinskim Sekretarijatom za rad, mlade i socijalno staranje, a ove godine i pod pokroviteljstvom kompanije Mtel, a koja se održava u multimedijalnoj Sali Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

On je rekao da je zbog primjene dualnog sistema u Austriji i Njemačkoj najmanja stopa nezaposlenosti mladih u tim zemljama.

“Nadležna Komisija odobrila je ove godine za preko 180 privrednih subjekata da uđu u program dualnog obrazovanja”, kazao je Golubović.

On je kazao da je prije 27 godina pokrenuo privatni biznis, a da danas njegovi sinovi vode posao.

Predsjednica Unije poslodavaca, Svetlana Vuksanović kazala je da su u dualnom sistemu đaci u prilici da kroz praksu, uz nadoknadu, steknu vještine.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com