Home / NOVOSTI / Društvo / VANREDNI SABOR SPC: Sukob Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve biće jedna od tema?

VANREDNI SABOR SPC: Sukob Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve biće jedna od tema?

Jesenje zasijedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), najvišeg jerarhijskog predstavništva i crkvenozakonodavne vlasti, počelo je danas u Parijaršiji, saopštila je Informativna služba SPC.

U saopštenju nije navedeno koje će teme biti pred arhijerejima.

Prilikom zakazivanja vanrednog zasijedanja, na redovnom Saboru u maju, najavljeno da će se razmatrati unaprjeđenje crkvene prosvjete, ali su dogadji, po svemu sudeći, nametnuli i dopunu dnevnog reda.

Poglavar SPC patrijarih Irinej najavio je nedavno da će se razmatrati i sukob između Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve zbog zbivanja na području Ukrajine.

Uoči početka zasIjedanja, na sajtu Informativne službe SPC objavljen je tekst episkopa bačkog Irineja koji je najavio da su patrijarh Vartolomej i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisali sporazum o saradnji izmedju carigradske Patrijaršije i Ukrajine kao države, u prvom redu o saradnji na stvaranju samostalne Pravoslavne crkve u Ukrajini.

“Vaseljenski patrijarh preuzima obavezu da pripremi Tomos kojim bi se dvijema dosadašnjim raskolničkim grupacijama u Ukrajini priznala puna crkvena autokefalnost bez obzira na stav kanonske Ukrajinske Crkve, koja ima dvaput više vjernika nego obje raskolničke ‘crkve’ zajedno, i na stav moskovske Patrijaršije i drugih pomjesnih crkava, među njima i Srpske pravoslavne crkve”, upozorio je episkop Irinej, koji je i portparol Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Vijesti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com