POLA GODINE OD POKUŠAJA UBISTVA: Ćute jer ne znaju ko je pucao na Oliveru Lakić? - Volim Podgoricu

POLA GODINE OD POKUŠAJA UBISTVA: Ćute jer ne znaju ko je pucao na Oliveru Lakić?

Tužilaštvo i policija ni šest mjeseci od pokušaja ubistva novinarke “Vijesti” Olivere Lakić nijesu ni na tragu napadačima i nalogodavcima tog zločina.

Nepoznati muškarac 8. maja je sa leđa ranio novinarku u nogu ispred njenog ulaza, nešto prije 21 čas, nakon što je po povratku s posla parkirala automobil i krenula da uđe u zgradu.

Istražni organi još nijesu na tragu napadačima ili nalogodavcima.

Iz podgoričkog Višeg državnog tužilaštva i Uprave policije juče nijesu odgovorili da li imaju nove tragove koji bi potencijalno doveli do onih koji su pucali ili naredili napada na Lakićevu.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković krajem septembra saopštio da imaju operativna saznanja kako iza pokušaja ubistva Olivere Lakić stoji jedna kriminalna organizacija sa teritorije Crne Gore, ali policija nije odgovorila da li su ta saznjanja potvrđena ili demantovana.

Takođe, nijesu odgovorili koje rezultate je dala provjera granica, prodavnica oružja i telefonskih listinga, šta je pisalo u Vladinom izvještaju o ranjavanju novinarke, koji je uputila Savjetu Evrope.

Iz policije je ranije više puta ponovljeno da je rasvjetljavanje pokušaja ubistva Lakićeve jedan od prioriteta u radu policije zbog čega preduzimaju “niz operativno-taktičkih i drugih policijsko-tužilačkih mjera i radnji”.

Viša državna tužiteljka Suzana Milić rukovodi istragom od 12. jula, kada je saslušan bivši novinar i publicista Šemsudin Radončić.

Nije poznato da li je od tada sprovela bilo koju istražnu radnju u tom predmetu.

Predsjednik Komisije za istragu napada na novinare i imovinu medija Nikola Marković ranije je kazao da tužilaštvo opstruira istragu tog Vladinog tijela, odbijajući da im dostave spise predmeta.

U izvještaju Komisije, ranije dostavljen Vladi, navodi se da je Milićeva tek sedam dana nakon pokušaja ubistva Lakićeve naredila da se vještače tragovi izuzeti sa mjesta na kom je teško ranjena.

Sa mnogih međunarodnih i domaćih adresa više puta je kritikovana crnogorska vlast jer istraga povodom pokušaja ubistva novinarke “Vijesti” tapka u mjestu.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han ranije je kazao da je za četiri mjeseca bilo očekivano da bude rezultata u istrazi pokušaja ubistva Lakićeve. I visoki predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir ranije je kazao da je zabrinjavajuće što počinioci i nalogodavci koji stoje iza užasnog napada na novinarku “Vijesti” još nijesu privedeni pravdi.

Premijer Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je ranije da nije zadovoljan efikasnošću rada policije, ali da se nada da će nova reorganizacija tog organa rezultirati rasvjetljavanjem napada na Lakićevu, ali i drugih teških sličnih zločina koji nijesu riješeni.

Na mjesto direktora policije početkom avgusta imenovan je Veselin Veljović, čijem šefu obezbjeđenja Milenku Rabrenoviću je suđeno zbog prijetnji upućenih kćerki Olivere Lakić u februaru 2011, nakon njene serije članaka u “Vijestima” o navodnoj nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara”. Iako je utvrđeno da su samo on i dva člana njegove porodice mogli uputiti te prijetnje, sud ga je oslobodio, nakon što je vještak Predrag Boljević naprasno promijenio mišljenje i relativizovao dokaze o broju telefona sa koga je prijećeno, čemu je povjerovala sutkinja Larisa Stamatović Mijušković.

Suđenje Rabrenoviću je obilježilo i neuobičajeno interesovanje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i tadašnjeg šefa kriminalističke policije u Budvi Siniše Stojkovića za taj slučaj kod osnovnog državnog tužioca.

Tužilaštvo je odlučilo da Stojkovića krivično goni zbog krivičnog djela protivzakoniti uticaj, ali nikad nije došlo do suđenja.

Nakon podizanja optužnice protiv Rabrenovića, Lakićeva je označila Veljovića kao nalogodavca, što je on na sudu negirao.

Zrno od metka nikada nije pronađeno

Prema saznanjima „Vijesti”, saslušano je, između ostalih, nekoliko očevidaca napada, Lakićeva, dvoje novinara „Vijesti”, vještaci medicinske i balističke struke, više osoba koje su osuđivane ili bile osumnjičene za ranije napade na Lakićevu ili druge novinare, ali nije bilo nikakvih rezultata.

Zrno od metka i čaura nijesu nađeni tokom uviđaja na licu mjesta, koji je rađen u noći kada je Lakićeva upucana i tokom narednog jutra, zbog čega se još ne zna koji je bio kalibar municije.

Baković je ranije saopštio da im u istrazi pomaže američki Federalni istražni biro (FBI), kojem su poslali sve spise istrage. Tada je kazao da još čekaju odgovor od te organizacije.

Iz FBI-a je “Vijestima” potvrđeno da pružaju pomoć crnogorskim istražiteljima u ovom slučaju, ali nijesu željeli dalje da komentarišu istragu.

Iz policije nijesu saopštili da li je stigao odgovor ili mišljenje FBI-a.

Vijesti

2 komentara

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox now each time a comment is added I recieve four emails sticking with the same comment. Possibly there is that is you can eliminate me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com