Za pet godina oko 11,5 miliona eura isplaćeno advokatima - Volim Podgoricu

Za pet godina oko 11,5 miliona eura isplaćeno advokatima

Advokati nijesu javni funkcioneri i nemaju obavezu da javnosti saopštavaju prihode, pa ni od odbrana po službenoj dužnosti za koje ih isplaćuje država, kategoričan je stav predsjednika Advokatske komore Zdravka Begovića.

Na skupštinskom zasijedanju u oktobru potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin predstavio je poslanicima podatke Sudskog i Tužilačkog savjeta o odbranama po službenoj dužnosti, odnosno honorarima koji su isplaćeni po ovom osnovu. On, međutim, nije mogao da saopšti i imena advokata jer mu je iz Sudskog savjeta obrazloženo da je njihov identitet zaštićen Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović kazao je tada da imena advokata treba da budu javna, s obzirom na to da za odbrane po službenoj dužnosti dobijaju novac od države, odnosno iz budžeta. On je ukazao i na spekulacije da navodno postaji rotacija istih advokata.

“Advokati imaju status isti kao i ostali, “obični” građani. Nijesmo javni funkcioneri. Potpuno je normalno da se objave samo inicijal”, smatra prvi čovjek Advokatske komore.

Begović je u izjavi za Pobjedu kategoričan da o “rotaciji” istih advokata nema govora, te da je postupak postavljanja advokata za odbranu po službenoj dužnosti apsolutno transparentan. Spiskovi advokata koji brane po službenoj dužnosti svakodnevno se, kako je istakao, ažuriraju i postavljeni su na sajtovima sudova i tužilaštava.

“Advokati su u mogućnosti da prema podacima sa ovih sajtova tačno znaju kada dolaze na red i da očekuju poziv sudova i tužilaštava. Pomalo je problematično i to što su gotovo svakodnevno advokati prije podne u sudnicama, gdje se ne mogu koristiti mobilni telefoni, pa se vrlo često desi da zove neko iz tužilaštva ili suda u tom periodu a oni ne mogu da se jave. S obzirom na hitnost postupka oni postavljaju sljedećeg koji je na redu, a advokat koji se nije javio briše se sa spiska”, objašnjava on.

Ističe i kako su se pojedini advokati žalili zbog toga i tražili da im se omogući da ostanu na spisku i u takvim situacijama, s obzirom na to da nijesu mogli da se jave iz opravdanih razloga.

Begoviću su neprihvatljive optužbe da navodno postoji grupa advokata koja zarađuje na odbranama po službenoj dužnosti.

Objašnjava da dok prije dvije godine nije izmijenjen Zakon o krivičnom postupku okrivljeni su imali mogućnost da biraju i advokata po službenoj dužnosti, pa se tada mogao steći utisak stalne rotacije određenih advokata. I to je, ističe on, samo percepcija, jer je i očekivano i logično da osumnjičeni u nekom predmetu, kad već ima tu mogućnost, bira advokata koji se kotira među najboljima u nekoj oblasti.

Od kada je ta odredba izmijenjena, advokati se isključivo postavljaju, kako je naglasio, prema spisku Advokatske komore, na kojem je oko 1.020 advokata.

Pobjedi su iz Sudskog savjeta saopštili da u slučajevima kada u javnost iznose prihode koje advokati ostvaruju od odbrana po službenoj dužnosti njihov identitet štiti Zakon o zaštiti ličnih podataka. Iz Tužilačkog savjeta  nijesu odgovorili na pitanje smatraju li opravdanim zaštitu identiteta branilaca u ovakvim slučajevima.

Prema podacima koje je Pobjeda dobila od dva savjeta, advokatima je za odbrane po službenoj dužnosti od 2014. do sada za honorare isplaćeno 11.445.255,17 eura.

Samo u toku ove godine advokati su inkasirali nešto manje od dva miliona eura tačnije 1.859.827 eura.

Prema podacima Sekretarijata Sudskog savjeta advokatima je za odbranu po službenoj dužnosti država ove godine isplatila 1.588.691,71 euro. Godišnje, u prosjeku, do 400 advokata preuzima slučajeve odbrane po službenoj dužnosti.

Do 20. oktobra, prema podacima Sekretarijata Tužilačkog savjeta, braniocima je isplaćeno iz budžeta 271.139,29 eura. Ove godine 256 advokata preuzelo je odbranu po službenoj dužnosti.

Iznosi 10 najvećih honorara ove godine, kako je precizirano iz Sudskog savjeta, su od 39.759,29 eura (koliko je zaradio D. V.) do 17.187,50 eura (koliko je zaradio S. R.). Honorari, prema podacima Tužilačkog savjeta, znatno su niži, pa je najveći honorar ove godine iznosio 7.902,51 euro.

Najniži honorari, kako su istakli iz Sudskog savjeta, kreću se u rasponu od 112 eura do 1.020. Iz Tužilačkog savjeta su precizirali da je najmanji honorar ove godine iznosio 37,50 eura. Lani je za odbranu po službenoj dužnosti, prema podacima oba savjeta, isplaćeno 2.483.282,66 eura.

Najveći honorar, kako su precizirali iz Sudskog savjeta, prošle godine dobio je advokat D. L. 156.816,06 eura, a slijedi ga kolega D. M. sa honorarom od 87.772,15 eura.

Najveći honorar prošle godine, prema statistici Tužilačkog savjeta, iznosio je 4.760 eura, a najmanji, od 285 advokata koji su branili po službenoj dužnosti 25 eura.

Pobjeda

2 komentara

  1. You are in reality a just right webmaster. The website loading pace is incredible. It sort of feels that you know what you’re doing. Moreover the content is masterwork. You are done a magnificent process in this subject!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com