ABA liga dobija dva mjesta u Evroligi! - Volim Podgoricu

ABA liga dobija dva mjesta u Evroligi!

ABA liga bi mogla imati dva evroligaška kluba već od naredne sezone, što se ozbiljno razmatra u Evroligi, saznaje Pobjeda.

Elitno evropsko takmičenje naredne sezone od oktobra 2019. godine imaće 18 timova, dva više nego do sada. Već je poznato da su ta dva mjesta rezervisana kao “vajld-kard” pozivnice za klubove koji vode crnogorski treneri Asvel Zvezdana Mitrovića i Bajern Dejana Radonjića.

Evroliga sada razmatra da li da, uključivanjem Bajerna kao finansijski najmoćnijeg njemačkog kluba, oduzme drugo mjesto koje je svakako bilo rezervisano za njemačkog šampiona. To je aktuelno nakon neočekivane odluke čelnika Bamberga, dugogodišnjeg evroligaša, da se višegodišnjim ugovorom krajem ljeta obaveže na učešće u FIBA Ligi šampiona.

Njemačka nema finansijski dovoljno moćne druge klubove koji mogu biti konkurentni u Evroligi. Primjera radi, budžet berlinske Albe manji je od deset miliona eura, a zbog zakona u Njemačkoj vezanih za strogo oporezivanje i organizacione uslove, samo mali dio te cifre ide na plate igrača.

Sa druge strane, čelnici Evrolige izuzetno su zadovoljni kako je aktuelni ABA šampion Budućnost Voli pripremila učešće u elitnom takmičenju tokom ljeta ove godine.
Podgoričani su, uz rekonstrukciju Sportskog centra “Morača, zaokružili potreban budžet od preko pet miliona eura. To je Evroligu uvjerilo u finansijsku stabilnost najboljih ABA klubova i organizacionu konkurentnost sa najboljima u eliti.

Do sada je podgorički klub za organizaciju svih evroligaških mečeva dobio najviše ocjene. Ukoliko ABA dobije drugo mjesto naredne sezone u Evroligi, ono će pripasti vicešampionu takmičenja. O tome će definitivna odluka biti donijeta krajem proljeća naredne godine. U konkurenciji je i ruska VTB liga, koja želi treće mjesto za sebe.
Međutim, postoji i varijanta u kojoj bi mjesta dobili ABA za drugog i VTB za trećeg predstavnika. Trenutno, sigurni učesnici u Evroligi za sezonu 2019-20 su: Efes, Fener-bahče, Armani, CSKA, Barselona, Asvel, Baskonija, Makabi, Olimpijakos, Žalgiris, Panatinaikos, Real Madrid i Bajern.

Pored tih 13 klubova, sigurna mjesta su i za ruskog vicešampiona i četvrtoplasiranu ekipu španske ACB lige, kao i šampiona Evrokupa. Još dva mjesta čekaju, a ABA ima sjajnu šansu za svog vicešampiona. Posljednji put ABA liga imala je dva predstanika u Evroligi u sezoni 2015-16, kada su to bili Crvena zvezda i Cedevita. Ipak u tom izdanju takmičenja učestvovala su 24 kluba.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com