Đukanović-SUBNOR: Da se ukloni crkva na Rumiji - Volim Podgoricu

Đukanović-SUBNOR: Da se ukloni crkva na Rumiji

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, delegaciju Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista na čelu sa predsjednikom Zuvdijom Hodžićem, koji su tom prilikom istakli potrebu  da državni organi moraju riješiti pitanja crkve i crkvene imovine, ali i uklanjanje crkve sa Rumije.

 

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, čestitao SUBNORU obilježavanje jubileja, 70 godina od osnivanja i izrazio uvjerenje u nastavak saradnje države sa boračkom organizacijom na temeljima svijetle crnogorske antifašističke tradicije koju njegujemo i u ovom vremenu.

“Ukazao je na značajnu ulogu SUBNOR-a i antifašista u svim prelomnim momentima novije istorije Crne Gore, posebno u procesu obnove nezavisnosti i očuvanju građanskog duha države”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

On je naglasio da je antifašizam temelj i današnje Crne Gore kojim se ponosimo u svjetskoj zajednici i kojem smo istinski posvećeni i istrajni u odbrani njegovih vrijednosti.

“Takva tradicija obavezuje nas da slobodarske ideje prenosimo i na mlađe generacije u cilju ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja”, naveo je Đukanović.

Predsjednik je istakao da je to i nadalje jedna od važnih uloga SUBNOR-a, koji zahvaljujući tradiciji i aktivnostima ima vidan ugled u crnogorskom društvu.

Delegacija je izrazila očekivanja da se posebnim zakonon riješi položaj i uloga SUBNOR-a.

“Takođe, ukazali su na potrebu istrajnosti državnih organa u odlučnom stavu da se riješe pitanja crkve i crkvene imovine, ali i uklanjanje crkve sa Rumije. Borci i antifašisti osudili su događaje vezane za 1918. godinu kojima se veliča nelegitimna Podgorička skupština i njene odluke koje su dovele do ukidanja crnogorske državnosti”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Tokom razgovora u kojem su učestvovali i potpredsjednik Slobodan Simović i generalni sekretar Dragan Mitov Đurović, bilo je riječi o projektima SUBNOR-a kojima se njeguje tradicija NOB-a, ali i uspostavljaju novih međudržavnih veza, širenju antifašističkih ideja, zaštiti spomen obilježja, kao i o aktuelnom politčkom trenutku.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com