PODGORICA: Centar se ZATVARA za saobraćaj, grade se nove ŠKOLE, VRTIĆI… - Volim Podgoricu

PODGORICA: Centar se ZATVARA za saobraćaj, grade se nove ŠKOLE, VRTIĆI…

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio je niz projekata koji će biti realizovani, među kojima su zatvaranje saobraćaja u centru, kao i podizanje spomenika Ivanu Crnojeviću.

Najavio je niz infrastrukturnih projekata, ali i gradnju škola i vrtića u podgoričkim naseljima.

“Pokušaćemo da na prostoru Beka dobijemo reprezantivni objekat i u sklopu toga rekonstruišemo gradski trg i izgradimo podzemnu garažu kako bismo riješili pitanje parking prostora” najavio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković danas na konferenciji za medije. On je naglasio da je gradska uprava krenula sa zelenim projektima, u prvom redu “Moje drvo” kako bi ublažila ono što su negativne posljedice urbanizacije.

“Iako smo krenuli zvanično prije desetak dana, već smo uslovno rečeno prodali više od 100 sadnica. Vejrujem da će u mandatu ove gradske uprave zeleni fond će biti bitno obogaćen i da ćemo vrlo brzo svjedočiti ne samo popravljanju stanja postojećih zelenih površina nego i formiranju potpuno novih. Ova inicijativa je predstavljena i na forumu u Lisabonu kao jedna od najvećih te vrste u Europi i svijetu tako da je na neki način Glavni grad skrenuo pažnju na sebe kroz realizaciju ovog projekta. To nije bila jedina inicijativa koju smo uspješno realizovali u prethodnom periodu, druga se odnosi na formiranje takozvanog Mediteranskog vrta na brdu Gorica sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode kao i drugih organizacija. Riječ je o zelenoj oazi koja služi kao botanička bašta. Imamo Idejno rješenje uređenja korita Ribnice, a u Nacrtu budžeta za narednu godinu predvidjeli smo sredstva i za izradu idejnog projekta šetališta uz Moraču. Već imamo neke inicijative naših partnera iz privatnog sektora i jednog broja arhitektonskih biroa koji su spremni da nam na tom poslu pomognu i nije nerealno da već naredne godine u jednom dijelu, odnosno fazno krenemo u realizaciju ovog veoma važnog projekta.

On je podsjetio da su otvorena dva vrtića, jedan na Starom aerodromu gdje je Glavni grad učestvovao kroz davanje zemljišta i oslobađanje od obaveze komunalnog opremanja u visini od oko 2 miliona eura, kao i da je adaptiran jedan objekat u Staroj varoši za iste potrebe.

“Imamo namjeru da tokom mandata otvorimo i srednju školu u Golubovcima. Osim toga namjera nam je da napravimo i osnovnu školu u Tološima,  vrtić u Bloku VI, to je projekat koji je krenuo još prije par godina, pa je stao zbog problema sa projektom, mislim da smo došli na korak do toga da izađemo iz tih problema. Ono zbog čega smo vrlo često kritikovani je nedostatak ovo vrste sadržaja u novim gradskim blokovima, u prvom redu to je City kvart” istakao je gradonačelnik.

On je ponovio namjeru da se sa nadležnim ministarstvom pokuša naći rješenje za vrtić na Zlatici.

Gradonačelnik je najavio da očekuje da će do 19. decembra biti završena rekonstrukcija rodne kuće Rista Stijovića, a u narednom periodu i ulica koja vodi do nje. Kada je u pitanju Gradsko pozorište, taj projekat ne teče zadovoljavajućom dinamikom.

“Informisan sam da ćemo završiti grube građevinske radove u januaru, a onda predstoji jedan vrlo složen posao opremanja tog objekta veoma skupom scenskom tehnikom. U Nacrtu budžeta za narednu godinu opredijelili smo  jedan dio sredstava i svi ćemo uložiti napore kako kako bi se taj posao što je prije moguće doveo do kraja” istakao je gradonačelnik.

“Inicirali smo sastanak i sa predstavnicima nezavisne kulturne scene i ponudili smo im pomoć na planu institucionalizacije onoga što je njihov status i pokušaja da se sve to što oni rade adekvatno formalno-pravno uredi. S druge strane, pokušali smo da u saradnji sa nadležnim ministarstvima kulture i odbrane omogućimo stavljanje u funkciju jednog broja lokacija u Glavnom gradu koje su u posjedu ovih institucija da popravimo status nezavisne kulturne scene u našem glavnom gradu.

Kada je u pitanju prostor Jusovače, gradonačelnik Vuković je istakao da nije nerealno da nešto konkretno počne da se radi na tom prostoru već tokom naredne godine.

“Imamo deklarativnu spremnost Ministarstva kulture da nam u tome pomogne i već opredjeljene značajan iznos finansijskih sredstava za te potrebe u Nacrtu budžeta za narednu godinu” istakao je Vuković.

Renoviranje Sportskog centra Morača i izgradnja Stadiona malih sportova

Kada je riječ o sportskoj infrastrukturi gradonačelnik je podsjetio da je renovirana Velika sala Sportskog centra Morača kako bi bila na  nivou koji zahtjeva učešće Košarkaša Budućnost Voli u najjačem klupskom košarkaškom takmičenju u Evropi.

“To nije jedini projekat iz oblasti sportske infrastrukture koji radimo, u toku je rekonstrukcija male Saale sportskog centra Morača koju realizujemo kroz partnerstvo sa Košarkaškim Savezom i taj posao bi prema najavama mogao biti gotov najkasnije u aprilu. Imaćemo još jedan reprezentativni objekat i skupa sa zatvorenim bazenom koji smo takođe završili nedavno u srcu grada dobiti jedan sportski kompleks koji bi se mogao mjeriti sa najboljim sportskim kompleksima u Evropi. Takođe u Nacrtu budžeta za narednu godinu opredijelili smo sredstva za idejni projekat Stadiona malih sportova i vjerujem da ćemo biti u mogućnosti da tokom naredne godine pristupimo rekonstrukciji tog objekta” istakao je Vuković.

Počela Jugozapadna obilaznica, u planu bulevar kroz Gornju Goricu i nastavak bulevara Vilija Branta

Jedan od prioriteta nove uprave i Glavnog grada svakako je putna infrastruktura.  “Obećali smo da će  se do kraja mandata ove gradske uprave u Podgorici ulaziti modernim saobraćajnicama bulevarskog tipa. Mislim da je to obećanje koje bazirano na realnim pretpostavkama. Otvorili smo i ovu poslednju dionicu obilaznice oko Golubovaca u dužini od 2,6 km, to je značajan projekat u kojem je Glavni grad participirao sa oko million eura. Nadali smo se da bi Bulevar kroz Donju Goricu mogao biti gotov do kraja ove godine, međutim taj projekat je veoma složen jer se na trasi tog projekta, odnosno u neposrednoj blizini, nalazi puno objekata koji su važni za ekonomski život ovoga grada, uz problem sa eksproprijacijom koji uvijek prate realizaciju ovakvih projekata. Osim Donjogorčkog bulevara potpuno je realno da završimo i Bulevar kroz Gornju Goricu odnosno dio od kružnog toka na raskrsnici od cetinjskog i nikšićkog puta prema Komanskom mostu u dužini od 2,2 km i mi smo u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj uspjeli da dogovorimo da ta dionica bude sastavni dio projekta rekonstrukcije odnosno izgradnje novog bulevara između Danilovgrada i Podgorice, što je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji će se realizovati u Crnoj Gori u dužini od  dvadesetak kilometara” naglasio je Vuković.

On očekuje da će vrlo brzo biti raspisati za rekonstrukciju Starog puta prema Danilovgradu i, ukoliko tender uspije odmah, do polovine naredne godine potpuno će biti potpuno rekonstruisan Stari put prema Danilovgradu.

Osim toga, u  sklopu onog onoga što je izgradnja prve faze autoputa Bar -Boljare mi smo u obavezi da nastavimo Bulevar Vilija Branta do budućeg kružnog toka odakle će ići pristupna saobraćajnica prema autoputu.

“Realno je za očekivati da taj posao završimo skupa sa završetkom radova na izgradnji prve dionice autoputa” najavio je gradonačelnik Vuković.

On je podsjetio da je počela izgradnja jednog od najznačajniji infrastrukturnih projekata kada je putna infrastruktura u pitanju  – Jugozapadna obilaznica, projekat vrijedani 15 miliona eura koji će povezati Petrovačku magistralu i Cetinjski put i potpuno otvoriti jedan novi koridor i dati šansu za razvoj ovog dijela grada.

“Namjera nam je da dok privodimo kraju posao na izgradnji Jugozapadne obilaznice stvorimo pretpostavke da se gradi Zapadna obilaznica koja će povezivati Cetinjski put i Nikšički put tako da je moguće da do kraja mandata ove gradske uprave imamo bulevar od Danilovgrada do aerodroma u Golubovcima” istakao je Vuković. On je najavio i nastavak rekonstrukcije saobraćajnice koja povezuje Golubovce i Tuzi i naglasio da su u Nacrtu budžetu za narednu godinu gradske opšine Golubovci predviđena sredstva za nastavak tog projekta.

“Što se tiče projekta Bulevara prema Tuzima mi smo intenzivirali komunikaciju sa nadležnim državnim organima i mislim da je realno da uskoro dobijemo revidovani projekat” istakako je gradonačelnik.

Sistem za pročišćavanje otpadnih voda

Najznačajniji projekat koji će biti realizovan u mandat ove gradske uprave je svakako Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ili, ukupno gledano, Sistem za pročišćavanje otpadnih voda.

“Na prostoru na kome se taj projekat bude gradio imaćemo proizvodnju električne energije iz tih izvora i insenerator i zahvaljujući tome nećemo imati nikakvih nus proizvoda na kraju tog procesa a, istovremeno, voda koja bude oticala iz postrojenja će biti A1 kvaliteta i kao takva će se moći koristiti i za nalijevanje. Dakle, insistirali smo na poštovanju najviših standarda u toj oblasti”, istakao je gradonačelnik Vuković. On podsjetio da realizacija ovog projekta podrazumijeva izradu kolektorske mreže.

“Mi smo već krenuli da se bavimo time kroz izgradnju Donjogoričkog bulevara i već u narednoj godini bi trebalo da imamo preko 13 km nove kanalizacione mreže u Podgorici.  U ovom trenutku imamo kapacitet od 118.000 priključaka. Kapacitet novog postrojenja biće 187.000 u u prvoj fazi, sa mogućnošću proširenja na 275.000 krajnjih korisnika. Za realizaciju ovog projekta imamo podršku KfW banke a osim toga dobili smo značajna financijska sredstva 11 miliona eura granta od EU, što sve govori i o tome koliko je značajan taj projekat”, rekao je Vuković.

Solarna i energija iz biogasa, moderna LED rasvjeta

On je podsjetio da je gradsko preduzeće Deponija do sada raspisalo dva tendera za proizvodnju električne energije iz deponijskog gasa.

Pristupili smo izmijeni onoga što su tenderski uslovi kako bismo omogućili da naredni tender uspije, odnosno da dobijemo kredibilnog partnera u tom poslu. Takođe, na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada usvojena je lokalna studija lokacije Velje brdo i tamo je planirano da se u bliskoj budućnosti rade solarne elektrane kao jedna nova stvar ne samo za Podgoricu nego i za Crnu Goru.

“Na korak smo od zatvaranja tendera za prvu fazu modernizacije gradske javne rasvjete.  U okviru te prve faze biće zamijenjene sijalice i ugrađene nove tehnologije na seoskom području i prigradskom naseljima i zahvaljujući tome mi ćemo ostvariti značajne uštede električne energije i do 80 odsto, i na taj način biti u prilici da iz onoga što su uštede mi finansiramo realizaciju tog projekta. Već smo krenuli u pripremu za pokretanje druge faze tog projekta koji bi trebalo da obuhvati uže gradsko jezgro Podgorice gdje ćemo promijeniti 20.000 svjetiljki”, najavio je Vuković.

Modernizacija gradskog prevoza,  bike sharing system i novogodišnji bazar

“Intenzivno se bavimo problemom gradskog prevoza i pokušaćemo u narednom periodu da kroz izradu i elektronske karte i kroz malo izdašniju podršku našim partnerima koji se bave tom vrstom djelatnosti unaprijedimo kvalitet gradskog saobraćaja. Veoma smo zainteresovani za nove koncepte kao što je uvođenje električnih autobusa, ukoliko se ispostavi da je to za nas isplativo odnosno da je cijeli posao opravdan”, najavio je gradobnačelnik Vuković.

Zahvaljujući projektu izgradnje biciklističkih koridora, mi smo došli u situaciju da razmišljamo i o alternativni vidovima prevoza u Glavnom gradu u prvom redu to je biciklistički prevoz.

Dobili smo obećanje od Ministarstva kulture da će Glavni grad postati dio projekta je Bike sharing sistema koji bi trebalo da obuhvati šest opština tako da će naši građani možda čak i do kraja naredne godine biti u prilici da koriste i bicikla koja će biti na raspolaganju na više lokacija, kako bismo stimulisali ljude da se okrenuo zdravim stilovima života.

“Već u prvim mjesecima naredne godine ćemo pokušati da fazno pristupimo zatvaranju centra grada za saobraćaj. Naša ideja je da počnemo sa Bokeškom i Njegoševom ulicom i to bi trebalo pametno smisliti jer se na tom prostoru nalazi jedan broj stambenih objekata i moramo se odgovorno odnositi i prema onome što su ineteresi ljudi koji žive u tom dijelu grada”, najavio je Vuković.

Još jedna novina koju planiramo tiče se načina na koji se proslavljaju novogodišnji praznici u Glavnom gradu. Umjesto proslave koja bi trajala jedan ili dva dana opredijelili smo se da ta proslava ove godine počinje 19. decembra a da traje barem do 10. januara i da u Podgorici za Novu godinu imamo neku vrstu novogodišnjeg bazara.

Spomenik Josipu Brozu Titu i Ivanu Crnojeviću

Poznato je da je Glavni grad donio odluku da se na nekoj lokaciji podigne spomenik Josipu Brozu Titu. Mi smo smatrali da je to izraz adekvatnog odnosa i prema činjenici da je Podgorica 46 godina nosila njegovo ime, kao i da je to ličnost koja predstavlja simbol antifašističke borbe i na taj način želimo da pokažemo da Podgorica ostaje vjerna tim principima. Takođe, imamo inicijativu jedne kompanije vezano za postavljanje spomenika Ivanu Crnojevići u Podgorici. Namjerna nam je da se na taj način oduži onim istorijskim ličnostima koje su u različitim vremenskim epohama bile najzaslužniji za ono što je Crna Gora danas.

Pojačana komunikacija sa građanima

Gradonačelnik Vuković je podsjetio da je sa svojim saradnicima već obišao određeni broj mjesnih zajednica kako bi u neposrednoj komunikaciji uvidio u stanje na terenu.

“Osim te neposredne komunikacije sa građanima kroz redovne obilaske mjesnih zajednica mi već od ranije imamo Sistem 48 koji se pokazao kao jedno najboljih inicijativa prethodne gradske uprave. Osim toga, pokušaćemo da taj sistem osavremenimo. Sa našim telekomunikacionim kompanijama ćemo pokušati da obezbijedimo da dobijemo nekoliko telefonskih brojeva i da ljudi znaju da mogu da koriste te brojeve, da šalju sugestije i fotografije sa lica mjesta preko modernih platformi kao što je Viber i WhatsApp”, rekao je gradonačelnik i najavio  uvođenje Dana otvorenih vrata najmanje jednomjesečno tokom kojih će će gradonačelnik i njegovi najbliži saradnici čitav radni da posvećivati isključivo razgovoru sa građanima.

Razmatramo mogućnost organizacije i Facebook live intervjua to je jedan vrlo učinkovit mehanizam komunikacije kako bi odgovorili na pitanje korisnika tih društvenih mreža i da ima mogućima da se bolje upoznaju sa onim što su aktivnosti Glavnog grada.

Usvojiti što više DUP-ova do 31. decembra, apel građanima da se čuvaju zajednička dobra

Tokom tri sjednice parlamenta koje su održane proteklih dva mjeseca usvojili smo 17 detaljnih urbanističkih planova i tri studije lokacije i to znači šansu za novi infrastrukturni razvoj i ekonomski razvoj i u konačnom otvaranje novih radnih mjesta.  Namjerni smo da iskoristim ovaj period do 31. decembra u maksimalnoj mjeri da usvojimo što više planskih dokumenata.

Sve ovo što mi radimo nema nikakvog smisla ako naši građani na to adekvatno ne reaguju. Nažalost i dalje imamo slučajeve vandalskog ponašanja u gradu. On je podsjetio na uništenje sadnica u Ulici Avda Međedovića kao i na vandalizam u parkovima i na dječjim igralištima.

“Još jednom apelujem na građane da se ponašaju odgovorno prema onome što je zajednička imovina jer mi ulažemo novac svih nas u sređivanje parkova i dječjih igrališta koja se vrlo često na meti vandal”, zaključio je gradonačelnik Vuković.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com