Đukanović na obilježavanju vijeka od kraja Prvog svjetskog rata - Volim Podgoricu

Đukanović na obilježavanju vijeka od kraja Prvog svjetskog rata

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće danas u Pariz na poziv predsjednika Francuske Republike Emanuela Makrona, gdje će prisustvovati ceremoniji obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata i inauguraciji Pariskog mirovnog foruma 10. i 11. novembra.

Na ceremoniji ispred Trijumfalne kapije, uz najviše vojne počasti, predsjednicima država, vlada i članovima delegacija će se obratiti predsjednik Francuske Emanuel Makron.

On će nakon toga, simbolično zapaliti plamen na Grobu neznanog vojnika. Ceremoniji će prisustvovati više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Prvog svjetskog rata, kao i visoki predstavnici Ujedinjenih nacija, evropskih institucija i drugih međunarodnih organizacija, sa supružnicima.

U okviru obilježavanja će se održati prvo zasjedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsjednika kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu i opasnosti po međunarodnu saradnju. Na otvaranju Foruma, će govoriti potpredsjednica savjeta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com