Građani Bara: Odbornici da donesu odluku za dobrobit Barana - Volim Podgoricu

Građani Bara: Odbornici da donesu odluku za dobrobit Barana

Građani Bara, koji se protive izgradnji vrtića u dvorištu Gimnazije, saopštili su da vjeruju da će odbornici na sjednici u ponedjeljak pažljivo saslušati njihove argumente i odluku donijeti vođeni zdravim razumom, ljubavlju prema gradu i brigom za dobrobit građana.

Oni su danas vidjeli animaciju kako bi trebalo da izgleda vrtić u centru grada, u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović”.

“Pažljivom oku je vjerovatno bilo čudno kako je moguće da su za 400 djece predviđene četiri klackalice, pet ljuljaški, dvije vrteške i tobogan. Još pažljivijem oku, vjerovatno nije bilo jasno kako se zapravo ova zgrada uklapa u svoju planiranu okolinu. Na sreću, postoje ljudi koji su nam napravili vizuelni prikaz upravo ovog problema”, navodi se u saopštenju.

Građani su podsjetili da je inicijativu za pokretanje nove javne rasprave i traženje adekvatne lokacije za predškolsku ustanovu i jaslice, kao i za obustavu radova, potpisala 2.721 osoba.

Građanska inicijativa je predata nadležnim organima 22.oktobra, a narednog dana je održan sastanak sa predsjednikom Opštine i predsjednikom Skupštine Opštine (SO), na kome je dogovoreno da će se o Inicijativi raspravljati na sjednici lokalnog parlamenta u ponedjeljak.

Navodi se da su organizatori i drugi zainteresovani građani neumorno prikupljali materijal i informacije kojima će potkrijepiti argumente izložene u Inicijativi, od kojih su najvažniji neispunjavanje higijensko/medicinskih standarda za izgradnju obrazovnih ustanova bilo kojeg tipa na odabranoj lokaciji, drastično opterećenje saobraćajne infrastrukture centra grada, povećanje nivoa CO2, opterećenje kanalizacionea mreže i sistema za odliv atmosferskih voda i značajno povećanje nivoa zagađenja bukom.

Građani su ukazali i na negativan uticaj na razvoj i obavezni dnevni odmor predškolaca, koji će nastati kao posljedica skučenosti prostora i generacijskog jaza između srednjoškolaca i djece predškolskog uzrasta, kao i negativni uticaj koji će „izbacivanje“ iz školskog dvorišta imati na ranjivu srednjoškolsku populaciju.

Jedan od aragumenata, prema njihovim riječima, je i uništenje višedecinijskog simbola mladosti Bara, kultnog mjesta na kojem su generacije odrastale, kao i velike zelene površine koja je dom za preko 80 čempresa, a doprinosu kvalitetu života svih građana.

Građani su rekli da je izbor navedene lokacije za izgradnju vrtića i jaslica u suprotnosti sa Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja kojim je, između ostalog, propisano da prostor za igru i fizičke aktivnosti djece cjelokupan spoljašnji prostor ne može biti manji od osam metara kvadratnih po djetetu.

Kako su dodali, Pravilnikom je definisano da zemljište škole treba da ima najmanje 20 metara kvadratnih po učeniku, u jednoj smjeni.

“Planirani objekat vrtića i jaslica ima površinu od 2,9 hiljada metara kvadratnih za potrebe 400 djece, što znači da bi na parceli od 17 hiljada metara kvadratnih bilo koncentrisano 2.106 djece, svih uzrasta. Zaključuje se da navedena parcela već sada, bez vrtića, ima 3,6 hiljada metara klvadratnih manje zemljišta nego što je potrebno”, kaže se u saopštenju.

Građani su saopštili se izgradnjom planiranog vrtića i jaslica na toj lokaciji krše odredbe Pravilnika o bližim uslovima za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja, koji je donijet na osnovu Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, a koji predstavlja osnovni podzakonski akt kojim se definišu obavezujući uslovi za osnivanje ustanova u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Shodno tome, kako su dodali, izbor ove lokacije za izgradnju vrtića i jaslica je nezakonit.

Podsjećaju da su nakon održanog sastanka sa predstavnicima opštine, privremeno zaustavljeni radovi, kao i da su građani organizovali Festival „O čempresima i ljudima“ kojim su željeli da ukažu na vrijednost tog prostora i mogućnosti njegovog korišćenja.

U okviru Festivala do sada su održane mnogobrojne aktivnosti, počev od čišćenja dvorišta, prikupljanje odjeće u humanitarne svrhe, zatim časovi streličarstva i joge, šahovska simultanka, radionica pokreta, likovne i psihološke radionice, okupljanje kluba čitalaca, kao i „ Radionica prijateljstva“.

Za danas je planirano druženje uz društvene igre i piknik, za djecu, mlade i odrasle. Sjutra će biti održana izložba fotografija pod nazivom „Krugovi generacijma pričaju“, a u večernjim satima biće prikazan japanski animirani film „Pom Poko“, koji govori o čovjekovom odnosu prema prirodi.

“Svi građani su pozvani da dođu na „Krugove“ sjutra, u 11 sati, kako bismo još jednom, uoči sjednice, poslali poruku da ne prihvatamo uništenje školskog dvorišta i parka, i podsjetili donosioce odluka da su sva djeca jednaka, a da se njihovo djetinjstvo i razvoj ne završavaju po izlasku iz obdaništa”, zaključuje se u saopštenju.

Antena M

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com