NOVI ZAKON: Farmaceut ne smije raditi preko 8 sati, kazne do 20.000 eura! - Volim Podgoricu

NOVI ZAKON: Farmaceut ne smije raditi preko 8 sati, kazne do 20.000 eura!

Farmaceuti neće smjeti da rade duže od osam sati dnevno, jer će u suprotnom apoteka u kojoj su zaposleni, između ostalog, biti kažnjena i do 20.000 eura, predviđeno je radnim predlogom Zakona o apotekarskoj djelatnosti.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da je ovo prvi zakon koji uređuje apotekarsku djelatnost, a posebno ističu dio koji se tiče kadra.

“Imajući u vidu značaj obavljanja ove djelatnosti od strane farmaceuta i snabdijavanje građana kvalitetnim, bezbjednim i efikasnim ljekovima i medicinskim sredstvima, uz smanjenje troškova zdravstvene zaštite…”, navodi se u obrazloženju resora na čijem je čelu Kenan Hrapović.

Farmaceutu se daje pravo da ne izda lijek u slučaju neispravne ili nepotpune medicinske dokumentacije, kada stručno procijeni da bi to moglo ugroziti zdravlje građanina, ali i u slučaju prijetnje ili nasilnog ponašanja građanina.

Međutim, ne smije bez recepta da izda ili proda lijek čiji je režim izdavanja na recept, izda falsifikovane ljekove, ljekove kojima je istekao rok upotrebe ili je utvrđena njihova oštećenost ili neispravnost…

Apoteka je, po ovom predlogu, dužna da, između ostaloga, sprovodi racionalnu potrošnju ljekova i medicinskih sredstava.

Ona mora da prijavljuje neželjenih dejstava na ljekove, odnosno falsifikovane ljekove i medicinska sredstva, povlači ljekove, upravlja farmaceutskim otpadom i dr.

U obavljanju apotekarske djelatnosti, farmaceutskom tehničaru zabranjeno je da radi bez prisustva farmaceuta.

Apoteka mora da radi najmanje puno radno vrijeme koje iznosi 40 časova u radnoj nedjelji, uz neprekidno prisustvo farmaceuta.

Farmaceut mora da bude prisutan u apoteci tokom cijelog radnog vremena, a onome kome je isteklo radno vrijeme ne može da napusti radno mjesto dok ne dobije zamjenu.

“A u slučaju odsustva farmaceuta, apoteka mora privremeno prestati da radi za vrijeme trajanja njegovog odsustva”, navodi se u predlogu Zakona.

Zakonom su predviđene i novčane kazne od 500 do 20.000 eura za apoteke u kojima farmaceut nije prisutan tokom cijelog radnog vremena i radi duže od osam sati dnevno.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com