Đukanović u Parizu: Veliki dan za CG, ponovo smo na stolici izgubljenoj nakon tragične aneksije od Srbije - Volim Podgoricu

Đukanović u Parizu: Veliki dan za CG, ponovo smo na stolici izgubljenoj nakon tragične aneksije od Srbije

Ovo je veliki dan za našu zemlju-evo nas, opet, kao nezavisna i suverena država, na svom dostojanstvenom mjestu, ravnopravno, među evropskim i svjetskim partnerima, u onom gradu u kom je crnogorska stolica ostala prazna nakon što smo kao zemlja pobjednica izašli iz Prvog svjetskog rata i, naravno, nakon tragične aneksije od strane Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora upravo i ušla u taj rat, rekao je nakon ceremonije obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Foto: Milo Đukanović/Facebook

Pariz je, naglasio je, danas bio centar mira i nove nade za današnje i buduće generacije.

“Sve zemlje, neposredni i posredni učesnici Prvog svjetskog rata, danas su željele da se, preko svojih predstavnika, poklone sjenima svih žrtava stradalih na bilo kojoj strani”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, poređenje Evrope i svijeta od prije 100 godina i danas možda je najupečatljivije izraženo kroz jučerašnji susret njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Frnacuske Emanuela Makrona, na mjestu na kom je potpisano primirje kojim je okončan Prvi svjetski rat.

“Ovo dvoje lidera zemalja, tadašnjih ključnih aktera Prvog svjetskog rata, su otkrili spomen-ploču i potvrdili vrijednosti njemačko-francuskog pomirenja, u funkciji mira i funkciji Evrope. Treba podsjetiti da na tom istom mjestu još postoji spomen-ploča iz Prvog svjetskog rata, na kojoj je zapisano da je 11. novembra 1918. tu umro kriminalni ponos njemačke imperije”, ukazao je Đukanović.

Foto: Milo Đukanović/Facebook

Takođe, na tom mjestu je Hitler 22. juna 1940. godine primorao Francusku na predaju.

“Ove činjenice, rekao bih, više od bilo kojih drugih riječi govore o grandioznosti današnjeg događaja u Parizu”, dodao je predsjednik.

Kako je ocijenio, grandiozan je i podvig koje su ostvarile sve generacije Crne Gore u ovih 100 godina, podižući našu zemlju iz pepela i obezbjeđujući joj istorijski zasluženo mjesto na evropskoj i svjetskoj pozornici.

“Vjerujem da je današnja Crna Gora čvrsto utemeljena na istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma, svjesnija nego bilo kada vrijednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije i da je upravo sa tog temelja spremna da pravi sljedeće korake u saradnji unutar regiona, na evropskoj i na svjetskoj sceni, a sve u cilju stvaranja dodatnih vrijednosti za državu Crnu Goru i njene građane u daljoj budućnosti. Usredsređeni smo, prije svega, na dalji svestrani razvoj naše zemlje, na unapređenje kvaliteta života svakog našeg građanina, i vjerujem da na ovom temelju i sa ovim naučenim lekcijama, današnja Crna Gora može u bliskoj budućnosti dosegnuti te vrijednosti”,poručio je Đukanović.

Foto: Milo Đukanović/Facebook

Podsjetio je da je Crna Gora, kao zemlja pobjednica na kraju Prvog svjetskog rata ostala bez svoje države, ostala bez svog imena, sasvim nepravedno, nakon nasilne aneksije i nakon što su velike sile tako odlučile, da u interesu viših ciljeva Crna Gora bude žrtvovana.

“Nije bio jednostavan posao u ovih 100 godina savladati posljedice te nepravde, nije bilo jednostavno mobilisati svu tu nacionalnu energiju unutar crnogorskog društva, da se pokrenemo u novo pregnuće, nije bilo jednostavno to pregnuće izvesti po onim standardima koje je podrazumijevao novi savremeni trenutak i nova evropska i međunarodna praksa, ali kao što smo svjedoci-savremena Crna Gora je pokazala i da ima tu energiju, to znanje, da ima neke nove kvalitete, da više ne demonstriramo samo hrabrost i odlučnost, nego demonstriramo istrajnost, strpljivost, toleranciju, da smo pažljivo gradili svoju poziciju, pažljivo čekali najbolji trenutak i ostvarili cilj”, rekao je lider Crne Gore.

Zbog toga, naveo je, uprkos žalu šta se dogodilo Crnoj Gori i generacijama oko 1918. godine, danas svi moramo biti ispunjeni i ponosni.

“Jer, Crna Gora je danas ovdje, uvažena od evropskih i svjetskih partnera, Crna Gora je danas zemlja članica NATO-a, zemlja koja izvjesno može da kaže da će biti prva sljedeća članica Evropske unije i vjerujem da to može služiti na ponos ovim generacijama”, zaključio je Đukanović.

Đukanović je u Pariz otputovao na poziv predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Upravo Makron je uoči početka ceremonije dočekao Đukanovića i njegovu suprugu Lidiju ispred Jelisejske palate.

Izvor: www.cdm.me

3 komentara

  1. “Црна Гора се није “снашла” након Великог рата”! Вели Радијатор. Важно је да се снашла након 2006-е. Тачније ОНИ су се снашли.

  2. Vidi kako gordo gazi…Ostalo je sve nejasno…Ko se protiv koga borio? Ovaj samit je jedan najobicniji cirkus.Upravo,bas i odgovara situaciji i ljudima.Ispade da su njemci,ustase,belogardejci,arnauti,domobrani pobjednici…Sprdnja !

  3. I am curious to find out what blog system you happen to be using? I’m experiencing some minor security problems with my latest website and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com