3,5 milijardi eura štednje građana i privrede - Volim Podgoricu

3,5 milijardi eura štednje građana i privrede 

Kamate na štednju građana, koje su gotovo na istorijskom minimumu jer prosječna ponderisana na ukupne depozite po posljednjim podacima iznosi 0,77 odsto, neće se povećavati, rečeno je Pobjedi iz banaka.

Podsjetili su da se u budućnosti mogu očekivati i negativne stope na oročene depozite.

Prosječna ponderisana kamatna stopa na štednju bila je 4,3 odsto. Za razliku od kamata, depoziti su na rekordnom nivou od 3,5 milijardi eura, od čega štednja građana čini 53 odsto.

U Sosijete ženeral banci Pobjedi su kazali da ne planiraju promjene ovih stopa.

“Godišnje kamatne stope kreću se od 0,05 odsto za mjesec oročenja, do 2,4 odsto za 60 mjeseci”,  kazali su iz banke i istakli da su promjene kamatnih stopa na štednju odraz tržišnih prilika kako lokalno, tako i globalno.

Ni u CKB ne planiraju značajnije promjene.

“CKB prati kretanja na tržistu, na kome se u budućnosti mogu očekivati čak i negativne stope na oročene depozite”, kazali su  redakciji Pobjede i podsjetili da ročnost i iznos uloga određuje i visinu kamate.

“Na CKB klasičnu oročenu štednju kamatna stopa na godišnjem nivou se kreće od 0,01 odsto do 0,13 odsto u zavisnosti od ročnosti. CKB u ponudi ima nekoliko tipova štednje za fizička lica, kreirane u zavisnosti od njihovih potreba. U ponudi banke su CKB klasična oročena štednja, klasična štednja po viđenju, dječija štednja, anticipativna štednja, rentna štednja i štednja na dan. Svaki od tih proizvoda ima različite kamatne stope, ali i način i dinamiku oročenja”,  pojašnjavaju iz CKB i dodaju da prilikom izbora CKB štednje na dan klijent bira neki njemu poseban dan u budućnosti (rođendan, punoljetstvo djeteta) kada će dospjeti sva sredstva odjednom nezavisno od dinamike deponovanja, dok primjera radi, kod CKB anticipativne štednje, ima mogućnost podizanja prinosa od kamate odmah.

Za razliku od banaka čije su “majke u EU, domaće banke daju, kako je nedavno kazao generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković, nešto veću kamatu na depozite. One to rade jer se više oslanjaju na štednju domaćeg stanovništva i privrede. Međutim, najveće banke u Crnoj Gori imaju majke u EU i jeftinije izvore sredstava, jer je Evropa generalno preplavljena visokom likvidnošću što se odražava na kamatnu stopu na depozite i kod nas.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com