NAPOKON DIJALOG U SKUPŠTINI: DPS podržao Mandića za člana Odbora za bezbjednost - Volim Podgoricu

NAPOKON DIJALOG U SKUPŠTINI: DPS podržao Mandića za člana Odbora za bezbjednost

Demokratski front će ponovo tražiti da Branko Radulović bude potpredsjednik Skupštine, što je juče na kolegijumu predsjednika parlamenta najavio šef poslaničkog kluba tog opozicionog saveza Milutin Đukanović, potvrđeno je “Vijestima”.

Dva predsjednička mjesta u odborima, kojim su i u prethodnom sazivu rukovodili poslanici DF-u, ponovo su pripala tom savezu.

Slaven Radunović izabran je sinoć u Skupštini za predsjednika Odbora za evropske integracije, dok je parlament prihvatio ostavku dosadašnjeg predsjednika Adrijana Vuksanovića(HGI).

Predrag Bulatović (DF), prema predlogu koji je DF juče dostavio Administrativnom odboru, ponovo je predsjednik Odbora za anitkorupciju, a parlament je konstovao ostavkuDaliborke Pejović (DPS).

DF nije konsultovao ostala tri opoziciona kluba – Poseban klub, SNP-Demos i SDP-a prilikom jučerašnjeg upućivanja predloga Administrativnom odboru, što je ranije bila praksa.

Oni su nezadovoljni jer smatraju, kako navode nezvanično, da je DF uzeo previše a olako se odrekao čelnog mjesta u Odboru za ekonomiju. Njime je u prethodna dva saziva rukovodio Aleksandar Damjanović, tada šef kluba SNP-a, a sada Posebnog kluba.

Skupština je sinoć podržala predlog Administrativnog odbora da se za članove skupštinskih odbora izaberu poslanici Demokratskog fronta i kluba SNP- Demos-a, koji su ranije dobili saglasnost tog tijela.

Damjanović je rekao “Vijestima” da sa njim niko nije razgovarao o podjeli mjesta u odborima. “Mi prema tome, nemamo nikakvu obavezu”, rekao je on.

U poslaničkom klubu SDP-a su rekli da ih je Milutin Đukanović samo neformalno obavijestio o namjerama, ali da ih niko nije pitao za mišljenje oko podjele predsjedničkih mjesta u odborima. DF-u se zamjera i što je tri parlamentarne delegacije, za OEBS, Savjet Evrope i NATO, popunio svojim predstavnicima.

Skupština je sinoć, glasovima DPS-a i DF-a, prihvatila i predlog da članovi Ustavnog odbora budu poslanici Andrija Mandić (Nova), Milan Knežević (DNP) i Nebojša Medojević (Pokret za promjene). DF je ranije najavljivao da će tražiti izmjenu Ustava Crne Gore u pojedinim djelovima, a sa obrazloženjem da se poboljša pozicija Srba u državi.

Mandić i Medojević su takođe izabrani u Odbor za bezbjednost, uz Predraga Bulatovića. Oni su i u prethodnom skupštinskom sazivu bili članovi Odbora, koji su napustili nakon što je Snežana Jonica, tada poslanica SNP-a, izabrana za zamjenika predsjednika odbora. Njoj je tada pripalo i mjesto u Vijeću za nacionalnu bezbjednost, pa će DF, prema sazanjima “Vijesti”, i ovaj put tražiti to mjesto.

Skupština Crne Gore odbila je predlog Odbora za politički sistem da se za članove Sudskog savjeta izaberu četiri ugledna pravnika. To su bivši sudija Evropskog usda za ljudska prava Nebojša Vučinić, penzionisani sudija Vrhovnog suda Sreten Ivanović, bivši članovi Tužilačkog savjeta Veselin Racković i Vesna Ratković.

Suđenje nije smetnja za Mandićev izbor u Odbor 

Činjenica da je Andrija Mandić jedan od optuženih i slučaju “državni udar” nije formalna prepreka za njegov izbor u Odbor za bezbjednost, jer bi u suprotnom poslanik bio diskriminisan zbog prezumpcije nevinosti.

Pošto članovi Odbora imaju pristup podacima označenim stepenom tajnosti, nakon njihovog izbora radi se bezbjednosna provjera koju sprovodi Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Iako je Zakonom o parlamentarnom nadzoru propisano da poslanici, odnosno Odbor za bezbjedost i odbranu, kontrolišu rad ANB-a, pristup njegovim podacima moguć je tek kada ta institucija Direkciji za zaštitu tajnih podataka da potvrdno mišljenje da za poslanika. Odnosno, da on može pristupiti tajnim podacima.

Do sada nije bilo slučaja da neko od poslanika nije prošao provjeru.

Gvozdenović predsjednik, Bulajić zamjenik

Za predsjednika Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva Skupština je izabrala potpredsjednika Branimira Gvozdenovića (DPS), a za njegovog zamjenika Strahinju Bulajića (DF). U Odboru će iz DPS-a biti još i Marta Šćepanović, Predrag Sekulić i Miodrag Vuković. DF će predstavljati Branka Bošnjak i Predrag Bulatović, SD – Boris Mugoša, a iz manjinskih stranaka Ervin Ibrahimović (BS) i Genci Nimanbegu (Forca). Za člana odbora je izabran i Miodrag Lekić, kojeg je predložio poslanički klub SNP-Demos. Odluku su izglasali poslanici DPS-a i DF-a.

U radu Odbora neće učestvovati predstavnici Demokrata i URA koji bojkotuju rad Skupštine, kao i Posebni klub poslanika.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com