Nastavlja se edukacija na temu “Otpad – resurs koji trebamo koristiti” - Volim Podgoricu

Nastavlja se edukacija na temu “Otpad – resurs koji trebamo koristiti”

Predavanja namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Glavnog grada na temu  „Otpad – resurs koji trebamo iskoristiti – primarna selekcija“, obuhvatila su i Srednu  stručnu školu “Spasoje Raspopović”- Podgorica, kao  i  JU Dom učenika i studenata – Podgorica,  u cilju upoznavanja učenika  o značaju selektivnog sakupljanja otapada, odnosno odvajanja otpada na mjestu nastanka  sa akcentom na promovisanje “Odluke o načinu odvojenog sakupljanja i sakupljanja komunalnog otpada radi obrade na teritoriji Glavnog grada”, koju je nedavno usvojila Skupština Glavnog grada.

Škola “Spasoje Raspopović” prva je u Crnoj Gori dobila Zelenu zastavu i sertifikat o sticanju statusa međunarodne Eko-škole. U ovoj školi realizuje se više sekcija:  ekološke sekcije, sekcije svijet hortikulture, sekcija za reciklažu  i saradnja sa NVO srodne oblasti, kroz koje se organizuju  brojni programi koji afirmišu značaj zaštite  životne sredine. Učenici ove škole su uzeli aktivno učešće u radu ove radionice, i  podijeljeni su im flajeri sa informacijama o pomenutoj temi.

Na inicijativu uprave JU Dom učenika i studenata – Podgorica, održano je takođe predavanje učenicima koji su smješteni u đačkom domu, a dolaze iz svih gradova Crne Gore.

Nakon izvedenih prezentacija učenici su uzeli aktivno učešće u radu postavljanjem pitanja koja su se odnosila na upravljanje otpadom u Glavnom gradu, iz čega se zakključilo da je Glavni grad uspješno krenuo putem realizacije postavljenih ciljeva u sprovođenju selekcije otpada na mjestu nastanka, kao i stvaranju  preduslova za odlaganje sakupljenog odvojenog otpada u dvije kante/kontejnera koje će biti tipske i postavljene  od strane gradskog preduzeća Čistoća.

Podjećamo da predavanja sa prezentacijama održavaju prestavnici Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj – Milka Šćepović i Tatjana Miranović i prestavnici firme “Medix” – Ivana Raičević i Milan Maraš.

Ista predavanja u ovoj sedmici biće nastavljena u školama sa seoskog područja i to: OŠ “18 oktobar” – Bioče-12. novembra, , OŠ ”Savo Kažić”- Barutana-13. novembra i OŠ ”Đoko Prelević”-Ubli-15- novembra 2018. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com