Profesorima UCG prvo kasnila plata, pa primili i do 300 eura manje - Volim Podgoricu

Profesorima UCG prvo kasnila plata, pa primili i do 300 eura manje

Profesori Univerziteta Crne Gore ovog mjeseca – platu nijesu primili na vrijeme, a većini njih je zarada umanjena između 100 i 300 eura.

Prema nezvaničnim informacijama, Rektorat UCG je sa početkom ove studijske godine odlučio da drugačije tumači pravila Kolektivnog ugovora.

Iz menadžmenta UCG, na čijem je čelu Danilo Nikolić, nijesu odgovorili šta je uzrokovalo kašnjenje i umanjenje zarada.

 Plata administrativnom osoblju nije kasnila. Nije bilo promjena ni kad je u pitanju obračun zarada zaposlenima u administrativnim službama Rektorata UCG i fakulteta. Plata profesorima kasnila je od tri do sedam dana, zavisno od fakulteta na kojem predaju.

“Ali se zato norma i opterećenje nastavnika od ove studijske godine drugačije obračunavaju. Radi se o korektivnim koeficijentima kad je u pitanju opterećenje nastavnika, koji nijesu izmijenjeni, ali ih zato novi menadžment drugačije tumači”, navodi isti izvor.

Sa UCG nijesu odgovorili šta je uzrokovalo kašnjenje i umanjenje zarada.

Na pitanje o kašnjenju i drugačijem obračunu zarada “Vijesti” nijesu dobili odgovor ni od predsjednika Sindikata UCG Vukašina Zogovića, jer nije odgovarao na pozive.

Zarada nastavnika po osnovu izvođenja nastave obračunava se na nivou semestra, a isplaćuje mjesečno i zavisi od “valorizovanog opterećenja”.

“Koje se dobija množenjem osnovnog koeficijenta iz Kolektivnog ugovora sa valorizovanim brojem časova. Valorizovani broj časova označava sumu broja časova nastave nedjeljno pomnoženih sa svim primjenljivim korektivnim koeficijentima, na svim predmetima koje lice izvodi na pojedinom studijskom programu. Maksimalan valorizovani broj časova za koji se isplaćuje zarada za angažovano lice, ukupno za sve studijske programe, iznosi 120 odsto njegove Statutom propisane nedjeljne norme časova”, predviđeno je Pravilnikom o načinu korišćenja sredstava prihodovanih od školarina, sa tržišta i iz drugih izvora.

Pravilnik je donesen 2015, a do danas nije mijenjan.

Kako je tada objašnjeno sa UCG, Pravilnik je donesen nakon što je utvrđeno da predavači više fakulteta u područnim odjeljenjima tih ustanova na sjeveru i primorju drže i do 10 predavanja za jedan dan, te da ta jednodnevna nastava košta UCG i do 800 eura.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com