Srbija odbila da izruči Miloša Marovića - Volim Podgoricu

Srbija odbila da izruči Miloša Marovića

Sin bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića Miloš neće biti izručen Crnoj Gori. Informaciju je u izjavi za „Dan” potvrdio njegov branilac, advokat Zdravko Begović, dodajući da ne postoje zakonski osnovi da njegov klijent bude izručen Crnoj Gori.
– Miloš Marović je državljanin Srbije, a po međunarodnom ugovoru koji su potpisale Srbija i Crna Gora nemaju obavezu da izručuju sopstvene državljane osuđene do jedne godine zatvora. To je upravo slučaj sa Marovićem koji kaznu može da služi u Srbiji. Međutim, o tom zahtjevu se tamošnje vlasti još nijesu izjasnile – kazao je Begović.
Iz Ministarstva pravde su nakon potvrde da je Miloš Marović dobio državljanstvo Srbije naveli da im se Ministarstvo pravde Srbije nije obraćalo povodom preuzimanja izvršenja kazne.
Oni su upozorili da svaki eventualni postupak sračunat na izbjegavanje izdržavanja krivičnih sankcija u Crnoj Gori, uključujući i naknadno dobijanje državljanstva druge države, neće dobiti podršku Ministarstva pravde, bez obzira na to o kojem licu je riječ.

Za sinom bivšeg funkcionera DPS-a raspisana je potjernica zbog izdržavanja zatvorske kazne, a odluku je donio kotorski Osnovni sud, koji je izdao i nalog za hapšenje.
Prethodno je isti sud odbio zahtjev mlađeg Marovića da mu odlože izdržavanje kazne jer se u tom momentu nalazio na liječenju u Beogradu. Marović je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora zbog nezakonite preprodaje opštinskog zemljišta kod Jaza.
On je krajem 2015. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal. Specijalni tužilac tada je pri­hva­ti­o Ma­ro­vi­će­vu po­nu­du da bu­de osu­đen na jed­no­go­di­šnju za­tvor­sku ka­znu i da dr­ža­vi pla­ti 380.000 eura. U tu kaznu mu je uračunat i pritvor u kojem je proveo mjesec dana. Maroviću je stoga ostalo da odleži još 11 mjeseci.
Bez obzira na to što je odmah nakon izlaska iz spuškog zatvora uzeo srbijansko državljanstvo, u Ministarstvu pravde Crne Gore smatraju da to ne zna­či da mo­že da ro­bi­ja u Sr­bi­ji, jer je pri­je, to­kom i na­kon okon­ča­nja sud­skog po­stup­ka bio dr­ža­vlja­nin Cr­ne Go­re.

– U vri­je­me pra­vo­sna­žno­sti i iz­vr­šno­sti sud­ske pre­su­de bio je dr­ža­vlja­nin Cr­ne Go­re, a bio je dr­ža­vlja­nin Cr­ne Go­re i to­kom ot­po­či­nja­nja po­stup­ka za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja ka­da je za­sno­va­na do­ma­ća, u nad­le­žno­sti Osnov­nog su­da u Pod­go­ri­ci, i me­đu­na­rod­na prav­na nad­le­žnost pra­vo­su­đa Cr­ne Go­re za iz­vr­šnje kri­vič­ne sank­ci­je – ka­za­li su ranije iz Mi­ni­star­stva prav­de Cr­ne Go­re.
U podgoričkom Višem sudu u toku je više sporova oko imovine porodice Marović.

Na spi­sku blo­ki­ra­ne imo­vi­ne je više nekretnina u vlasništvu Miloša Marovića, stan Sve­to­za­ra Ma­ro­vi­ća od 90 kva­dra­ta kod bu­dvan­ske Osnov­ne ško­le „Ste­fan Mi­trov Lju­bi­ša”, če­tvo­ro­sprat­na vi­la nje­go­ve su­pru­ge Đor­đi­ne u na­se­lju Ba­bin do, dio pent­ha­u­sa od 193 kva­dra­ta ko­ji je upi­san na ime Mi­lo­ša Ma­ro­vi­ća, oko 10 hi­lja­da kva­dra­ta ze­mlji­šta mla­đeg Ma­ro­vi­ća u Mr­če­vom po­lju, za­tim dio stam­be­ne zgra­de u ti­vat­skom na­se­lju Ka­li­manj ko­ja je u vla­sni­štvu nje­go­ve su­pru­ge Ta­ma­re, kao i njen stan od 52 kva­dra­ta u Bu­dvi. Pod blo­ka­dom je bio i stan iste kva­dra­tu­re u pot­kro­vlju zgra­de u cen­tru Bu­dve, ko­ji se vo­di na ime Ta­ma­ri­nog bra­ta Iva­na Po­po­vi­ća, te nje­gov stan od 123 kva­dra­ta, po­slov­ni pro­stor od 40 i po­drum od 18 kva­dra­ta.

(Dan)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com