Crna Gora već osjeća koristi članstva u NATO-u

Predsjednik Vlade Duško Marković otvorio je u Bečićima sastanak ministara odbrane Američko-jadranske povelje (A5) poručivši da je Crna Gora već počela da osjeća koristi članstva u NATO-u prije svega kroz porast investicija i interesovanja kredibilnih investitora.

On je kazao da je Crna Gora treće predsjedavanje ovom incijativom, a prvo u svojstvu članice NATO-a, iskoristila za prenošenje svojih iskustava u pristupanju na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu budući da je “naš ključni prioritet tokom predsjedavanja bio jačanje regionalnog povjerenja i međusobne podrške država našeg regiona”.

„Mislim da je više nego očigledan istorijski iskorak koji je Crna Gora napravila članstvom u NATO-u. Dvostruko, rekao bih. Kao mala zemlja, pokazala je snagu ideje savezništva među zemljama koje dijele iste vrijednosti, bez obzira na njihovu veličinu. Sa druge strane, naši građani već imaju prilike da se uvjere u benefite našeg članstva u Alijansi. Bilježimo porast investicija i interesovanja kredibilnih investitora iz čitavog svijeta, gotovo svakodnevno, pogotovo iz zemalja NATO-a i EU, što je svakako uticalo i utiče na uspješan trend snažnog ekonomskog rasta koji bilježimo u prošloj i ovoj godini. Predznak bezbjednosti koji sada nosimo sa sobom kratkoročno i dugoročno mijenja svijest kako drugih o Crnoj Gori, tako i Crne Gore o svijetu van našeg regiona“, rekao je predsjednik Vlade.

Marković je poručio da je Crna Gora ulaskom u NATO ispunila jedan od najvažnijih spoljno-političkih i državnih ciljeva te da je u tome nespornu ulogu imala i Američko-jadranska povelja.

„Posebno cijenimo što je prošle godine, baš povodom samita Jadranske povelje Crnu Goru, kao novu članicu NATO, posjetio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, što je predstavljalo snažan pokazatelj podrške stabilnosti Evrope i ovog područja“, rekao je Marković.

Govoreći o našem predsjedavanju Američko-jadranskom poveljom, Marković je podsjetio da se Crna Gora u kontinuitetu zalaže za politiku otvorenih vrata za sve aspirante, kako u okviru NATO-a, tako i u okviru Povelje.

„Svjesna važnosti jačanja regionalnog povjerenja i međusobne podrške susjednih država, ovo je bio ključni prioritet Crne Gore tokom ove godine. Zbog toga nas je posebno obradovao poziv Makedoniji za otpočinjanje pregovora za članstvo u NATO-u na Samitu u Briselu, kao i ohrabrujuće poruke poslate našim prijateljima u BiH. Uvjereni smo da će Makedonija ubrzo postati četvrta članica Povelje koja je i saveznica u NATO-u“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore obraćajući se ministrima odbrane država A5.

Dodao je i da Crna Gora ne podržava aktivno države regiona samo u pristupanju NATO-u već i u približavanju Evropskoj uniji “budući da je riječ o vrijednostima ključnim za stabilnu i prosperitetnu budućnost ovog dijela Evrope”.

Premijer je u tom kontekstu izrazio nadu da će i građani Kosova, poput žitelja ostalih država regiona, uskoro osjetiti koristi vizne liberalizacije podsjetivši da je Crna Gora rješavanjem pitanja razgraničenja sa Kosovom pomogla u ispunjavanju jednog od ključnih uslova za to.

Crna Gora, rekao je Marković, već dijeli svoja iskustva procesa pristupanja NATO-u.

„Jedan od prioriteta našeg predsjedavanja Poveljom, kojem smo bili naročito posvećeni, je i da ono što smo mi naučili tokom iskustva pristupanja Alijansi prenesemo dalje. Naše iskustvo već uveliko dijelimo sa našim makedonskim i prijateljima iz BiH, i spremni smo da isto prenesemo na sve susjede posvećene istom cilju. Imamo dugoročni cilj na umu: kao što smo mi kao članica, zahvaljujući podršci naših partnera, bili spremni od ulaska u Alijansu da uspješno, kao najmlađa članica, doprinosimo svim ključnim politikama Alijanse, tako želimo i da naši susjedi sutra budu spremni da doprinesu našim zajedničkim ciljevima i interesima i region trajno postane, ne potrošač, već stabilni kontributor regionalnoj i globalnoj bezbjednosti. To nije važno samo zbog regionalne, već i evropske, pa i globalne stabilnosti. Priroda savremenih izazova, uključujući terorizam, ilegalne migracije, hibridne i sajber prijetnje, zahtijevaju da se sve više bavimo širim pitanjima od onih na koje smo navikli u soptvenom dvorištu. Oni utiču na sve nas u kontekstu globalizacije i izmijenjene geopolitičke situacije, kao i interesa treće strane u našem regionu, koja se služi različitim metodama radi ostvarenja svojih ciljeva, koristeći naše slabosti i propuste. Stoga je, osim učvršćivanja regionalne saradnje naših država, neophodna i kontinuirana pažnja i podrška naših međunarodnih partnera. Raduje nas što je to u poslednjem periodu, naročito, slučaj, i da se sa najvažnijih adresa šalje poruka da evroatlantska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu – jer je zaista nema i ne može imati“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvarajući u Bečićima sastanak ministara odbrane država članica Američko-jadranske povelje.

loading...

Slične Objave

2 komentara

  1. Benifiti? Gorivo nam najskuoplje u evropi! Benifiti? Investitori? Pa vecina ovih te ih pominje, su sa interpolove potjernice! E moj dule, bolje nam je bez takvih kriminogenih investitora! A na kraju krajeva? Sta ima narod od tih bajki? Pa plate su nam medju najnizim u evropi, najjeftinija kvalifikovana radna snaga! A Strani sumljivi kapitalisti i polukriminalci samo mogu da trljaju ruke i da daju minimalne plate, ne daju dane odmora, godisnji odmor, trudnicko bolovanje.. I to za prosijek plkatu od 250 do 350 evra! Alo bre ljudi, probudite se i ne slusajte ovakve istrosene izlizane bajke te ovaj nesrecnik masta i prica!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close