Danas je Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti - Volim Podgoricu

Danas je Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti 14. novembar obilježava se danas u preko 160 zemalja širom svIjeta među kojima je i Crna Gora. Tradicionalno, 14. novembar NVO Saveza dijabetičkih društava  Crne Gore, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Plavi krug Bar i Dijabetes Podgorica obilježiće brojnim aktivnostima, uključujući i osvjetljavanja najatraktivnijih objekata u najfrekventnijim dijelovima gradova  plavom bojom u više opština.

U Baru će na inicijativu Plavog kruga tako pored ostalog plavom bojom biti osvijetljen Dvorac kralja Nikole. Svoj doprinos obilježavanju ovog dana daće i novoformirani Lajons klub Bar Antibaris čiji će članovi održati motivacionu šetnju, kojom žele da skrenu pažnju Baranima da što više vremena provode u fizičkim aktivnostima u cilju prevencije dijabetesa.

“Dijabetes je značajan javnozdravstveni problem jer se procjenjuje da preko osam posto populacije ima dijabetes, i na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije, 14. novembar je svrstan u kalendar javnog zdravlja. U svijetu je  2015.godine 415 miliona odraslih osoba imalo dijabetes, a procjenuje se da će za 20–ak godina biti preko 600 miliona osoba sa dijabetesom. Procjene su da u Crnoj Gori oko 50.000 osoba ima dijabetes što je više od broja stanovnika grada Bara sa okolinom. Oko 11 posto svih troškova usmjerenih ka zdravstvenoj zaštiti koristili su se za  liječenje dijabetesa”, istakla je  za “Vijesti” internista-endokrinolog dr Valentina Kalinić koja je predsjednica Društva za borbu protiv šećerne bolesti Plavi krug Bar i Saveza dijabetičkih društava, te popredsjednica Lajons kluba Bar Antibaris.

Ona je naglasila da su prevencija dijabetesa i edukacija osoba sa dijabetesom da bi izbjegli komplikacije ili ih odložili, primarni zadataciu procesu podizanja svijesti  na globalnom nivou, “a neophodno je da se uključe svi akteri društva kako bi se u svakodnevnom životu primjenjivali zdravi stilovi života: od ishrane, fizičke aktivnosti, samokontrole… kroz  edukacije, promocije, kampanje”.

Plavi krug, logo Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, usvojen je 2007. Krug simbolizuje život i zdravlje, a plava boja je boja neba i zastave Ujedinjenih nacija i predstavlja sve zemlje ujedinjene u borbi protiv pandemije dijabetesa.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com