Nuhodžić: Snažnijom saradnjom i prevencijom protiv nasilnog ekstremizma - Volim Podgoricu

Nuhodžić: Snažnijom saradnjom i prevencijom protiv nasilnog ekstremizma

Bliska saradnja i koordinacija, a naročito razmjena operativnih informacija sa partnerskim organima za sprovođenje zakona iz regiona, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, ključni su u borbi i sprečavanju nasilnog ekstremizma, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na skupu “Zajednički pristupi i saradnja u borbi protiv ekstremizma”, koji se održava u Budvi.

Ministar je na događaju čiji je domaćin Vlada Crne Gore, a koji organizuje US Stejt Dipartment i Međunarodni republikanski institut poručio da se jedino zajedničkim radom zemalja regiona, ali i šire, mogu suprotstaviti globalnom fenomenu kao što je terorizam. Naročit akcenat, kako je kazao ministar Nuhodžić, treba staviti na preventivni rad, jer sama represija nije dovoljna i djelotvorna u borbi protiv ovog fenomena.

Ministar je naglasio važnost usaglašavanja strateškog pristupa u bavljenju uzrocima koji dovode do radikalizma, kao i značaj uloge šire društvene zajednice na tom planu – institucija, porodice, škole, lokalne samouprave, te vjerskih zajednica, medija i civilnog sektora. Fokus, kako je zaključio ministar, treba da bude na edukaciji mladih, koji su jedna od najranjivijih društvenih grupa.

Pored ministra Nuhodžića, na panelu su govorili i ministri unutrašnjih poslova iz Makedonije, Oliver Spasovski i Kosova Ekrem Mustafa, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Albanije, Besfort Lamaljari.

U ime organizatora, u uvodnom dijelu obratili su se i predstavnici Međunarodnog republikanskog instituta i Stejt Dipartmenta.

Zajednička poruka sa skupa bilo je zajedničko djelovanje i udruživanje snaga u prevenciji i borbi protiv ekstremističkog ponašanja i radikalizacije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com