PODGORICA: Nijesam kriva, odmah sam ispravila propust, monstrum je onaj ko to uradi namjerno - Volim Podgoricu

PODGORICA: Nijesam kriva, odmah sam ispravila propust, monstrum je onaj ko to uradi namjerno

Danas je pred sudijom podgoričkog Osnovnog suda Radom Ćetkovićem počelo suđenje Žani Radović, medicinskoj sestri optuženoj za zamjenu beba u Kliničkom centru Crne Gore.
Radović je kazala da nije kriva za krivično djelo nesavjestan rad u službi, već da se dogodio propust koji je odmah ispravila čim je uočila da je predala porodici Nedić pogrešnu bebu.

Kako je navela, odmah je pozvala telefonom porodicu Nedić, ali i da su oni shvatili da im je predata pogrešna beba, te da su zvali u porodilište, vratili se i predali joj bebu porodice Jovanović.

„Napravila sam propust, jer su tog dana radile samo nas tri sestre, umjesto pet, a jedina sam bila na otpustu beba – kojih je tog dana bilo jako puno, koliko se sjećam 18 beba. U pitanju je bila dvanaestočasovna smjena, od sedam do 19 sati. Negdje na pola posla oko 15 sati mi se desio ovaj propust, vjerovatno usljed zamora, a pritom sam radila i druge zadatke pored otpusta beba: obavještavala majke i sl. Provjerila sam jednom brojeve identifikacione, ali to nisam učinila ponovo kada sam bebu uzela sa stola i predala je majci Nedić. Ona je tog dana bila jako uzbuđena i srećna, jer je izlazila na dan kad je njenoj ćerki rođendan, a već je imala jedno mrtvorođeno dijete. Nisam mogla da ne reagujem na pacijenta, odnosno majku, jer bih i tada bila optužena za loš rad, ali sam u tom trenutku zaboravila još jednom da provjerim identifikacione brojeve“, kazala je Radović.

Radović je kazala da je znala da mora da ispravi učinjeno, ali da je tada pozvao otac sa parkinga, nakon čega je do kraja radnog vremena, a to je bila smjena od 12 sati, nastavila otpust beba normalno.

„Takođe sam odmah obavijestila moje pretpostavljene o tome šta se dogodilo, tj. glavnu medicinsku sestru i dežurnu doktorku. Sjutradan sam zbog šoka uzela bolovanje, jer nisu htjeli da mi daju godišnji odmor – na koji je bilo planirano da idem, rekli su da ni pod razno odmor ne može. Ja već 23 godine radim ovaj posao i nikada mi se nije desio ovakav propust“, kazala je Radović.

Ona je kazala da nije postojao protokol za otpust, što su kasnije potvrdili svi zaposleni, već samo usmeno prenošena informacija o načinu otpusta, i da se tako radi decenijama.

„Monstrum je onaj ko to može da uradi namjerno. Mediji su izvještavali da je riječ o sabotaži, a nije“, kazala je Radović.

Objasnila je sudiji Ćetkoviću da je provjerila istorije bolesti majki, uporedila ih s bebinima, ali da ne može da objasni kako joj se desio propust da usljed nepažnje preda pogrešnu bebu.

„Da sam provjerila tračicu sa brojem ničega od ovoga ne bi bilo“, kazala je Radović i navela da je majci Nedić predala pravu istoriju bolesti, odnosno da je ispoštovala dio koraka u proceduri.

Navela je da je disciplinski kažnjena 20 odsto od plate u trajanju od tri mjeseca, i da je vraćena na svoje radno mjesto.

„Međutim, tražila sam da ne radim poslije svega na otpustu beba. Dvije sedmice nakon toga je zvao stric bebe Jovanović i tražio da se ja sklonim, nakon čega su me premjestili na neonatologiju – odjeljenje sterilizacije.“

Medicinske sestre koje su radile tog dana, Maja Medenica i Danica Jašović, su kazale da je tog dana bilo mnogo otpusta beba, da je njihova koleginica odmah sve učinila kada je shvatila da nema bebe porodice Jovanović, koju je predala porodici Nedić.

Dežurna ljekarka tog dana je bila Mirjana Marković.

„Žana me je odmah obavijestila šta se dogodilo, a dan nakon toga je menadžment tražio da im objasnimo proceduru otpusta beba, što smo i učinili“, kazala je Markovićka.

Tadašnja načelnica, dr Azra Begović, je kazala da je nešto prije događaja otišla kući, ali da ju je glavna sestra Anđelka Dujović odmah obavijestila šta se dogodilo.

„Žana je rekla da je predala drugu bebu, da u trenutku nije bila svjesna toga. Odmah su pozvali porodicu Damjanović da se vrati, koji su u isto vrijeme sami shvatili šta se desilo i pozvali nas, nakon čega su se vratili. Nismo imali pisanu proceduru, već samo u usmenoj formi, a brojevi identifikacioni se ne skidaju sa majke i bebe dok ne dođu kući“, kazala je Begović.

„Otpust rade potpuno provjerene sestre i to je kruna u radu jedne medicinske sestre. Samo višestruko provjerene to mogu da rade, u čijem radu nema propusta. Odluku donosi glavna medicinska sestra i naravno nas upoznaje o tome“, objasnila je Begović.

Begović je pojasnila da svaka beba dobija svoj identifikacioni broj, identičan broju koji dobija majka, i da ti brojevi počinju od prvog januara sa rednim brojem jedan zaključno sa 31. decembrom.

Na današnjem suđenju nije se pojavila porodica Nedić, koja je krenula kući sa pogrešnom bebom.

Sa druge strane, Jovanović – majka čije je dijete predato porodici Nedić je kazala da će se naknadno izjasniti o tome pridružuju li se krivičnom gonjenju Radovićke, a da će imovinsko pravni zahtjev postaviti u parničnom postupku.

„To je dugo trajalo, čekala sam sigurno sat i četrdeset minuta, da bih tek u tužilaštvu saznala da je moja beba bila zamijenjena, ni na kraj pameti mi nije bilo. Čovjek koji je otišao sa mojom bebom mi je kazao da je sa Zlatice vozio kroz svako crveno da je vrati nazad“, navela je Jovanović.

(FOS Media)

1 komentar

  1. Momentalni otkaz i malo robije makar godinu da joj se nadje,ko zna koliko je ista sestra napravila propusta za koje se ne zna…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com