Radunović priznao da se MA nezakonito finansira novcem građana, ostavki nema - Volim Podgoricu

Radunović priznao da se MA nezakonito finansira novcem građana, ostavki nema

To da Vlada godinama novcem građana pomaže gubitašku kompaniju – nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajns i nije novost. Jeste, međutim, to da su ta izdvajanja u prosloj godini bila nezakonita, sto je priznao ministar finasija Darko Radunović

“Zanimljivo je bilo slušati na Odboru za ekonomiju ministra koji kaže da se po malo poštuju neki zakoni i da je država, ne baš po zakonu, isplatila skoro 10 miliona jednoj firmi koja je već decenijama u gubitku, a da se pritom nije nimalo popravilo poslovanje te firme već su, naprotiv, oni povećali svoje gubitke. To sve nam šalje poruku da postoje zakoni koji se ne poštuju”, kaže novinar ND “Vijesti” Goran Kapor.

Montenegro erlajns je prošle godine, u tri navrata, nezakonito dobio ukupno devet miliona i 600 hiljada eura, dok se dug ove kompanije za posljednje dvije godine sa 13 popeo na 19 miliona. I dok se iz Ministarstva finansija brane da nije bila u pitanju državna pomoć već pozajmice, državni revizori su izričiti – Vlada pozajmice ne smije da daje.

Ekonomska analitičarka Mila Kasalica kaže da je građanima priznato ono što znaju decenijama – da se nacionalni avioprevoznik nezakonito finansira novcem građana. Ističe kako je osim Zakona o budžetu, ministar priznao da se krši i Zakon o reprogramu poreskog duga.

“Oba momenta ukazuju da u Crnoj Gori ne postoji tržisna ekonomija i da je u Crnoj Gori administracija pokrenuta interesima – da li političkim naredbama, da li instrukcijama, ali se ne radi o nevidljivoj ruci tržišta, koja bi trebalo da upravlja poslovnim odnosima.”

Objašnjava šta to u konačnom znači.

“Pa u normalnoj državi, iako danas više nema normalne demokratije, ministar bi trebalo da podnese ostavku jer je priznao da se, eto, Zakon u potpunosti ne poštuje, ali ne samo ministar finansija, nego i ukupan Senat DRI, jer je predsjednik Senata priznao da oni gledaju samo papire koji im se dostave, iako je njima posao da uparuju, uvezuju i provjeravaju sa različitih strana, a ne samo da gledaju one stvari koje im se dostave”.

Kapor vjeruje da Vlada može imati problem zbog načina finansiranaja MA, koji je već jednom bio korisnik državne pomoći.

“I on više ne može da bude korisnik državne pomoći. Međutim oni su upravo kršili Zakon o budžetu, tako što su davali pozajmice, koje nijesu nazivali drzavnom pomoći i to može biti značajan problem u pregovaračkom procesu sa EU”.

Kasalica, sa druge strane, ne vjeruje da će biti tako, i ironično zaključuje: “U ovoj situaciji treba se zahvaliti EK i svim međunarodnim kontrolorima naših finansija, jer ako se na ovaj način vode finansije šta znači finansijska konsolidacija i zašto se to pravilo koje se primjenjuje na MA i selektovanim poreskim dužnicima ne primijeni na ukupnu privredu, sve privrednike i sve građane”.

Iz Ministarstva finansija priznaju i to da Vlada pokušava da pomogne MA, u nadi da ce pozajmice vratiti, ali je vraćena samo jedna, ili dvije rate, od milionskih iznosa.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com