Home / NOVOSTI / Đukanoviću, ako je toliko izdajnika i potomaka izdajnika kome ste Vi predsjednik?

Đukanoviću, ako je toliko izdajnika i potomaka izdajnika kome ste Vi predsjednik?

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran DAnilović poručio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da “istorija nije igračka”, već da je prije “opasno oružje u opasnim rukama”.

On je reagovao nakon izjave Đukanoivća koje je kazao da je “Podgorička Skupština 1918. godine bila velika izdaja Crne Gore”. Predsjednik Crne Gore je poručio da država mora da pokaže odlučnost da djelovanjem, uključujući izmjene u zakonodavstvu, onemogući bilo koga da slavi “nezasluženu i nepravednu propast crnogorske države”.

Danilovićev otvoreni poziv Đukanoviću prenosimo integralno.

FOTO: UJEDINJENA CRNA GORA

“Kako ste god pobijedili na minulim predsjedničkim izborima dužni ste da mirite ovu nesrećno podijeljenu zemlju, da je čuvate u ime svih, pa i nas koji Vaše pobjede nikada nismo doživljavali kao slavne trenutke demokratije. Istorija i istorijske prilike se ne tumače ličnim i partijskim stavovima niti ih je bez ozbiljnih posledica moguće nametnuti cijeloj državi i narodu. Vaše potonje izjave saopštene u Kolašinu nisu državničko štivo nego pamfetovanje i ostrašćeno poimanje minulog. Istoriji to neće ni pomoći ni odmoći ali današnju Crnu Goru može unesrećiti.

Neko Vam je ozbiljno podvalio tezu da se ovih dana slavi propast Crne Gore na stogodišnjicu Velikog rata. Mi koji slavimo, slavimo herojstvo svojih predaka koji su rizikovali svoje živote i u konačnom ih dali za ideju slobode i onda kada više nije pucala naša, crnogorska vojska, i onda kada na Cetinju i u Crnoj Gori više nije stolovao naš Car Junaka. “Car” je imao izbor i dobrovoljno je napustio svoju zemlju, a “junaci” svikli na otpor i neskloni predaji nastavili su da brane obraz i čast, odmetnuti u šume i gore ili priključeni našoj slavnoj srpskoj vojsci.

Predsjedniče Crne Gore nisu to bili izdajnici nego zavjetnici, “muževi braniči žene i đeteta”! To su isti oni koji su dvije decenije potom odbili da polože oružje kada ih je ostavio mladi kralj, praunuk Nikole Petrovića, Petar II Karađordjević, ostavio i nastavio da biva sa saveznicima koji su na kraju pobijedili i nacizam i fašizam. I on je, kao i njegov slavni pradjed, imao izbor i iskoristio ga. Mnogi su potom za njega dali život, iskobili svoje kuće i ugasili kućišta. Mnogi su ginuli za njega, a mnogi protiv njega. Naši preci su voljeli svoje kraljeve i služili im više nego oni njima, ali više od njih su voljeli svoju slobodu i čast.

Gospodine predsjedniče, naši preci nisu imali ni mogućnosti ni volje da stanu svi u Vapor Nikole Prvog ili avion Petra II, da se u nepravdi skrase u Francuskoj ili Engleskoj. Našim precima je ostajala šuma i gora, a u šumama se ne vidi jasno kao na jasnim poljanama slobode. Lako je i nije posebna hrabrost iz današnjih stolica prezreti njihove strašne izbore. Lako je danas mjeriti pogrešnim metrima negdašnje pobjede i poraze. Ipak, pokoljenja djela sude, a iz naše krvave prošlosti više mogu naučiti kraljevi nego iko drugi.

Niko od nas ne prenosi svojim potomcima “pečat izdaje” nego istinu. Mrtvim vukovima i zečevi rep mjere. Neće nam biti prvi put da prezremo žrtvu slobodara i mrtve ih razvrstamo u kolone patriotizma ili izdaje. Vi ste dužni da mirite i da ne dopustite vršljanje po grobovima. Istorija nije igračka, nego oružje iz kojega se ubijeni ubiju i po više puta, a živi zarobe u živom blatu patnje. Onaj što je sa Skadra donio 12 rana nije ostao dužan svom Kralju, ali kralj njemu jeste.

Onaj što je ostavio sinove na Tarabošu izgubio je kraljevinu prije nego je nestala. Oni sa Skadra, nezaralaslih rana bili su na Mojkovcu. Oni s Mojkovca radovali su se Ujedinjenju. Ujedinitelji su listom podigli Trinaestojulski ustanak i odbranili čast Crne Gore onda kada Kraljevi nisu bili s njima. Zbog njih, i zbog njih, međusobno smo se istrebljivali i gonili. Ipak, i ti strašni grobovi grobovi su slobodara, a ne izdajnika.

Vi ste dužni da mirite i ja Vas pozivam da to činite, makar i ne umjeli. Bolje je da nemušto mirite nego srčano da svađate. Ne branite gospodare i ideje, branite ljude, potomke gladnih i namučenih. Ako je toliko izdajnika i potomaka izdajnika u Crnoj Gori kome ste Vi predsjednik? Gospodari su jedini koji moraju učiti iz naše prošlosti. Ne utjerujte patriotizam mrtvima i nama koji smo još malo živi. Istorija nije igračka ali jeste prečesto krug. Ne možemo svi stati u jedan brod ili jedan avion.

Živjela Crna Gora u svim svojim razlikama, nesrećama i nadi u sreću”, naveo je Danilović.

Vijesti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *