Sajam novih tehnologija “Smart Tech” i 25. novembar 2018. – TC Delta City - Volim Podgoricu

Sajam novih tehnologija “Smart Tech” i 25. novembar 2018. – TC Delta City

Šesti Sajam novih tehnologija „Smart Tech“ održaće se 24. i 25. novembra 2018. godine u centralnom atrijumu TC Delta City, u organizaciji agencije Vision Event, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, Ministarstva ekonomije i Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Posjetioce Smart Tech-a, oba dana vikenda, od 10:00 do 22:00 časa, očekuje predstavljanje raznovrsne ponude učesnika sajma – renomiranih kompanija, firmi i institucija. Na ovogodišnjem Smart Tech-u predstaviće se: M:tel digitalna fabrika, Telemach, Stratus, Mašinski fakultet UCG, Com Trade Distribution, 2BI, D Photo Trade, Kimtec CG, E-Sports Savez Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, ”Montebot tim” Osnovne škole „Pavle Rovinski“, Crnogorski savez za tehničku kulturu „Politehnika“ i Milivoje Đukić, autor interaktivnih vremenskih kutija, realizovanih u okviru projekta „Otvoreni Dani nauke’’.

Na veoma atraktivan način, izlagači će prezentovati najinovativnije proizvode, usluge i aplikacije, prikazati u kojoj mjeri unaprijeđene performanse najnovije tehnologije olakšavaju svakodnevicu i organizovati zanimljive interakcije sa posjetiocima, u vidu oprobavanja proizvoda, akcija i nagradnih igara.

Svi posjetioci će biti u prilici da se u atraktivnom ambijentu informišu o najnovijim tehnološkim dostignućima koja su dostupna u Crnoj Gori, da oprobaju raznovrsne modele pametnih telefona, tableta i računara, televizijskih sistema, kućnih aparata, audio i video opreme, opreme za video igrice, moderne uređaje i aplikacije za poslovne i privatne svrhe, aparate za virtuelnu stvarnost, kao i da sagledaju napredne funkcije robota različitih konstrukcija i dronova i da učestvuju u gejming turniru.

Jedna od posebnih aktivnosti organizatora Sajma novih tehnologija jeste saradnja sa akademskom zajednicom, kroz realizaciju konkursa za idejna rješenja studenata Univerziteta Donja Gorica na temu „Savremene tehnologije za održivi razvoj“. Konkurs je zajednička aktivnost organizatora sajma Vision Event-a i Univerziteta Donja Gorica.

Idejna rješenja studenata će prikazati na koje načine savremene tehnologije imaju primjenu u oblastima koje se tiču održivog razvoja i mogu biti značajne za shvatanje održivog razvoja. Konkurs će prepoznati i podržati ideje sa najvećim potencijalom socio-ekonomskog uticaja na postulate održivog razvoja uz očuvanje prirodnih resursa i životne sredine, a koje se baziraju na korišćenju savremenih tehnologija.

Najbolja idejna rješenja studenata Univerziteta Donja Gorica biće predstavljena tokom trajanja Smart Tech-a, 24. i 25. novembra u TC Delta City. Autori najboljeg rješenja biće nagrađeni studijskim putovanjem na prestižnu IT konferenciju u regionu, koje obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Kompanija M:tel predstaviće najinovativnije projekte koje realizuje preko M:tel digitalne fabrike – centra za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija. Svojim projektima, inovacijama i startup-ovima, M:tel digitalna fabrika znatno utiče na lokalni tehnološki razvoj i napredak. Upravo na Smart Tech-u posjetioci se mogu upoznati sa najnovijom 3D štampom, robotikom, programiranjem, ali i sa još mnogo noviteta ove telekomunikacione kompanije.

Na šestom Smart Tech-u, učešće će uzeti i kompanija Telemach. Posjetiocima će biti prezentovana Telemach EON platforma, koja je dobila ključni proizvod – EON smart boks. Ovaj proizvod spaja televizijske sadržaje sa android TV digitalnim servisima i aplikacijama, čime svaki TV postaje Smart TV. Nakon postavljanja HD kao standarda, Telemach je otišao korak dalje i donio prvi u zemlji kanal u 4K rezoluciji – SK 4K. EON je najveća tehnološka inovacija u regionu koja donosi potpuno novo iskustvo gledanja televizije i dostupan je svima u Crnoj Gori, bilo da su na Telemach mreži ili van nje.

Firma Stratus će na sajmu Smart Tech predstaviti najnovije modele ACME akcionih kamera, pametnih satova, bluetooth zvučnika, wireless punjača, pametnih vaga, inovativnih naočara za virtuelnu stvarnost, kao i prateću opremu za telefone: power bank-ove, kablove, adaptere i slično. Ujedno, predstaviće i najnovije modele AULA gaming slušalica, miševa, mehaničkih tastatura, gaming stolica. Firma Stratus, koja je ujedno i generalni uvoznik i distributer pomenutih brendova, omogućiće svim posjetiocima sajma da se uvjere u kvalitet proizvoda, moderan dizajn i širok asortiman, a za posjetioce njihovog štanda organizovaće i nagradnu igru sa vrijednim nagradama.

Po šesti put, sajmu Smart Tech povjerenje je ukazala kompanija D Photo Trade. Ove godine predstaviće najinovativnije uređaje za štampanje brendova koje zastupa za teritoriju Crne Gore – Konica Minolta, OKI, Epson, kao i opremu i materijale za izradu preslikača.

Kompanija 2BI će prezentovati usluge projektovanja, razvoja i održavanja IT sistema, kao i najnoviju, prvu wallet aplikaciju u Crnoj Gori „Digitalni kiosk“, koja korisnicima omogućava brzo i sigurno plaćanje usluga mobilnim telefonom. Pored toga, 2BI tim će sve posjetioce informisati i o obukama koje organizuje: Nauči Excel, Nauči Word i Nauči PowerPoint, na kojima polaznici  nauče nove vještine pomoću kojih će u potpunosti iskoristiti potencijale informacionih tehnologija.

Posjetiocima sajma će se predstaviti distribucija Kimtec CG, sa brendovima za koje su zastupnici i distributeri za Crnu Goru. Posjetioci će biti u mogućnosti da se upoznaju i da isprobaju mnogobrojne funkcije Vivax telefona, televizora, klima uređaja i malih kućnih aparata, Acer laptopova – koji su jedni od najtraženijih brendova na našem tržištu. Na njihovom štandu, posjetiocima će biti prezentovani različiti modeli dronova visoke tehnologije.

Na izložbenom prostoru kompanije Com Trade Distribution, očekuje vas predstavljanje raznovrsnog asortimana vodećih svjetskih brendova iz oblasti IT opreme, televizora, foto i video opreme, mobilnih telefona, smartphone uređaja, bijele tehnike i ostalih kućnih uređaja. Posjetioci će takođe moći da se informišu o house brendu Tesla, čija je dosadašnja paleta proizvoda (TV uređaji, klima uređaji, smartphoni i tableti) proširena na cjelokupan program bijele tehnike.

Pored ponude renomiranih kompanija koje će uzeti učešće na ovogodišnjem sajmu, posjetioci će biti u prilici da se uvjere na koje sve načine studenti odsjeka Mehatronika sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore uče i zabavljaju se projektujući i praveći zanimljive uređaje. Studenti će predstaviti neke od njihovih projekata: mobilni robot sa ugrađenim airbag-om, robot gusjeničar sa nadograđenim robotom manipulatorom, robot koji hoda, mobilni robot na dva točka koji održava ravnotežu pri kretanju. Mehatroničari će pokazati kako su napravili i mini hidrocentralu za proizvodnju električne energije. Posjetiocima će biti predstavljen i prvi profesionalni terenski mobilni robot koji je razvijen u Crnoj Gori, sa pogonom na sva 4 točka i skretanjem sva 4 točka, koji je napravljen upravo na Mašinskom fakultetu.

Na Sajmu novih tehnologija ćemo upoznati mogućnosti i funkcionalnosti Lego robota, kojeg će prezentovati tim „MonteBot“ iz Osnovne škole „Pavle Rovinski“, prve škole u Crnoj Gori koja je počela da se bavi robotikom. „MonteBot“ tim će predstaviti mnogobrojne mogućnosti i funkcije robota koje su kreirali, a koje će posjetioci sajma biti u mogućnosti da oprobaju.

Crnogorski savez za tehničku kulturu „Politehnika“ svim posjetiocima sajma će otkriti čarobni svijet nove nauke, putem radionica koje će voditi mladi inženjeri elektronike i računara o načinima sastavljanja i programiranja robota, kao i izvođenju eksperimenata iz oblasti elektronike i mikrokontrolera. Na Smart Tech-u budući najmlađi programeri će, kroz igru i druženje, biti u prilici da saznaju kako programirati robote da prate linije, bacaju loptice, guraju predmete, izbjegavaju prepreke, detektuju pokrete, podižu i prenose predmete, kao i da, koristeći mjerne instrumente, izmjere više fizičkih veličina i na taj način naprave svoje prve naučno istraživačke korake. Na sajmu će biti prikazana i prezentacija iz elektronike čiji su autori naši najmlađi članovi Lazar i Miloš Milićević iz OŠ „Milorad Musa Burzan”, a koji će prezentovati uređaje koje su sami konstruisali i napravili – Teslin transformator i Elektromagnetni top.

Posjetiocima Smart Tech-a biće prezentovane interaktivne vremenske kutije, autora  Milivoja Đukića, na kojima se nalaze najzanimljivije informacije iz hronologije ljudske istorije, istorije univerzuma, istorije pronalazaka, kao i hronologija budućih očekivanih događaja, kako na Zemlji, tako i u Kosmosu. Projekat je realizovan u okviru festivala „Otvoreni Dani nauke“ u organizaciji Ministarstva nauke Crne Gore. Posjetioci će moći da kroz igru, građenjem različitih struktura, uče o čovjeku, njegovom razvoju kroz istoriju civilizacije, ali i o najvećim tajnama Univerzuma.

Bitna informacija za sve ljubitelje gaming-a jeste da će se u sklopu Smart Tech-a održati dvodnevni gaming turnir u organizaciji E-Sports saveza, u saradnji sa igraonicama Gejming haus i PC Gamer i sponzorima Crnogorski Telekom i MeridianBet.

Gejmeri će igrati na konzolama PlayStation4 sljedeće igrice – FIFA 19, Pro Evolution Soccer 19 i NBA 2K 19.

U subotu, 24. novembra, održaće se turnir u igrici FIFA 19, a u nedjelju, 25. novembra turnir u igricama Pro Evolution Soccer 19 i NBA 2K 19.

Ovaj turnir je jedan od najvećih na našim prostorima, što se tiče i samog broja takmičara i nagrada koje se dodjeljuju. Telekom je obezbijedio PlayStation4 za pobjednike sve tri igrice; PC Gamer je obezbijedio za drugo mjesto Dzojstik za PS4 + igrica tog turnira, a za treće mjesto 3 igrice; dok je MeridianBet obezbijedio za prva tri mjesta vaučere od po 50 eura, za sve igrače u sve tri igrice koji uđu u 1/4 finale turnira majice napravljene za turnir, a za polufinaliste u sve tri igrice ruksake MeridianBet.

Posjetioce Smart Tech-a i gejming turnira očekuje još veliki broj iznenađenja tokom 24. i 25. novembra.

Pozivamo vas da posjetite Sajam novih tehnologija i budete u prilici da oprobate najnoviju i najinovativniju tehnološku ponudu koja je dostupna u Crnoj Gori, a koju će naši učesnici predstaviti na svojim izložbenim prostorima.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com