GRAĐANI SVAKO MALO U MRAKU A EPCG SPREMA POSKUPLJENJE! Novogodišnja “čestitka” – od 1. januara visi računi - Volim Podgoricu

GRAĐANI SVAKO MALO U MRAKU A EPCG SPREMA POSKUPLJENJE! Novogodišnja “čestitka” – od 1. januara visi računi

Iz više izvora bliskih energetskom sektoru potvrđeno je za „Dan” da će struja od 1. januara biti skuplja za oko tri odsto.
Najveći krivac za to će biti EPCG koja će tražiti da se cijene njenih usluga povećaju za šest odsto, što će dovesti do povećanja ukupne cijene struje od 2,8 do 2,9 odsto.
Zbog prihoda CEDIS-a i CGES-a, cijena struje će se uvećati neznatno za oko 0,2 odsto, što znači da će ukupna cijena struje od 1. januara biti uvećana tri procenta

Cijena električne energije za domaćinstva poskupiće od 1. januara za oko tri procenta, potvrđeno je za „Dan” iz više izvora bliskih energetskom sektoru. Razlog za povećanje cijene električne energije za kupce su velike cijene električne energije na mađarskoj berzi struje (Hupeks), tačnije visoki iznosi fjučersa za 2019. godinu, na osnovu kojih će Elektroprivreda (EPCG) najvjerovatnije tražiti da se cijena njenih usluga uveća za šest odsto. To je maksimum propisan Zakonom o energetici. Cijene fjučersa na Hupeksu su, prema našim informacijama, uvećane za oko 50 odsto u odnosu na sadašnje cijene na berzi. Iz EPCG su nam juče kazali da još nijesu definisali cijene struje, jer je rok 15. decembar.
Sada je cijena električne energije bez PDV-a 8,2 centa po kilovat-satu (kVh), dok je sa PDV-om 9,92 centa. Sa povećanjem od tri odsto cijena će iznositi 8,45 centi, odnosno 10,2 centa sa PDV-om. Na 1.000 kilovat-sati to je uvećanje od oko tri eura. Domaćinstva u prosjeku na mjesečnom nivou troše između 300 i 400 kV.
Cijenu aktivne energije čine električna energija, mrežne usluge i naknade. Električna energija je vezana za EPCG, a mrežne usluge za CGES i CEDIS.
S obzirom na to da električna energija, odnosno usluge EPCG, u ukupnoj cijeni struje ili aktivne energije učestvuju sa oko 45 procenata, njihovo povećanje cijene usluga za šest odsto će se na ukupnu cijenu odraziti u vidu povećanja od oko 2,8 do 2,9 odsto. Prema našim informacijama, cijene mrežnih usluga, odnosno CEDIS-a i CGES-a dovešće do povećanja cijene za oko 0,2 procenta, pa će ukupno poskupljenje iznositi oko tri procenta. Uslu­ge CE­DIS-a i CGES-a, mre­žne uslu­ge, či­ne oko 48,5 od­sto ukup­ne ci­je­ne stru­je.
Lani je struja poskupjela za 4,5 odsto. Razlog je bila veća cijena struje na Hupeksu i povećanje PDV-a od dva odsto. EPCG je i lani tražila povećanje struje za šest odsto.
Računi za struju od januara, međutim, mogu biti još uvećani ukoliko Ministarstvo ekonomije poveća naknade za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. To će umnogome zavisiti od vjetroelektrane na Možuri, koja će do kraja ovog mjeseca biti u funkciji. Ukoliko se naredne godine počne proizvoditi energija sa te vjetroelektrane, vrlo je moguće da dođe do povećanja naknade.
Poslednjih dana svjedoci smo čestih nestanaka električne energije. Tako je u srijedu nekoliko naselja u Podgorici bilo bez struje od 11 sati pa sve do ponoći. Juče je takođe došlo do nestanka struje u jednom dijelu Podgorice, pa su građani bili u mraku nekoliko sati.

Požar na trafostanici

​Trafostanica u Novoj dalmatinskoj u Podgorici izgorela je u novoj havariji koja se desila juče u popodnevnim časovima.Zbog toga je bez struje bio dio u Bloku šest i Dalmatinskoj ulici.
– Dojava da izbija dim iz trafostanice u Novoj dalmatinskoj ulici bila je u 16.50. Na lice mjesta je stiglo vatrogasno vozilo sa tri vatrogasca, ali se nije moglo pristupiti akciji gašenja jer se čekala ekipa Elektrodistribucije. Nakon što su stigli, i nakon što je struja isključena, požar je ugašen – kazao je za „Dan” komandir Službe zaštite i spasavanja Andrija Čađenović.

Izvor: dan.co.me

1 komentar

  1. I know this really is truly boring and you’re simply skipping to another comment, however i simply desired to toss a large many thanks — a person resolved the main things personally!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com