Darmanović: Crna Gora će glasati da Kosovo bude član Interpola - Volim Podgoricu

Darmanović: Crna Gora će glasati da Kosovo bude član Interpola

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ponovio je da će Crna Gora ponovo glasati da Kosovo bude članica Interpola, ali je napomenuo i da su odnosi sa Srbijom najbolji i najstabilnji od crnogorske nezavisnosti.

“Mi smo već jednom glasali za članstvo Kosova u Interpolu. Ne vidim da bismo sada mijenjali taj stav. Mi smo priznali Kosovo, u toj smo grupi od 100 država koje su priznale Kosovo”, kazao je Darmanović na radnom doručku sa novinarima.

Naša zemlja, jasan je ministar, ne može uticati na ono što dogovore Kosovo i Srbija oko razmjene teritorija.

“Želimo sve najbolje i jednom i drugom našem susjedu. Bili smo uvjek prijatelji njihovog dijaloga. Ne može Crna Gora biti promotor rješenja između dva susjeda. Crna Gora je uvijek podržavala njihov dijalog i bila prijatelj objema stranama. Crna Gora ne želi krize i političke tenzije u regionu”, poručio je Darmanović.

Darmanović je ponovio da su odnosi Crne Gore i Srbije veoma dobri.

“Mogu reći najbolji i najstabilniji od vremena kad su dvije države postale nezavisne. Suštinski odnosi sa Srbijom nijesu narušeni. Naprotiv, naša saradnja je dobra i na bilateralnom i multilateralnom planu. Naravno, u politici postoje razne neravnine, razlike koje nikad nismo krili. Mi smo članica NATO-a, Srbija nije, ona to ne želi da bude”, kazao je Darmanović.

A to što je vladajuća crnogorska koalicija predložila rezoluciju o poništavanju Podgoričke skupštine je unutrašnje pitanje Crne Gore.

“Ne znam zašto bi se današnja Srbija sa time identifikovala. Može, ali ne mora. Naša unutrašnja pitanja mi moramo sami da rješavamo”, jasan je Darmanović.

Komentarišući prelazak bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog preko crnogorke teritorije, Darmanović tu ne vidi ništa  sporno.

“U vrijeme kada se odlučio da zatraži azil u Mađarskoj i kada su mađarske diplomate našli da mu pruže usluge, Nikola Gruevski nije bio na Interpolovoj potjernici, niti je Makedonija izdala nikakve signale koji bi drugim zemljama stavile u izgled da je on čovjek koji je van zakona. Samim tim, crnogorski državni organi su ga tretirali kao i svakog drugog građanina, koji se nalazio na našoj teritoriji u društvu diplomata sa diplomatskim tablicama i svim ostalim imunitetima”, objasnio je Darmanović.

On smatra i da je vrijeme zategnutosti odnosa Crne Gore i Rusije prošlo.

“Nema mnogo izjava sa ruske strane koje podstiču na dodatne polemike. Imamo relativno regularnu diplomatsku saradnju, a i u međunarodnim organizacijama. Rusija ima svoju politiku na Balkanu, čiji je jedan izraz bio ono što se dešavalo u Crnoj Gori 2016. godine i to se neće bitno promijeniti. Dobro je ukoliko bi sa ruske strane postojalo shvatanje da je faza završena i da je Crna Gora postala članica NATO-a i da je to samo pitanje riješeno, i da Crna Gora, kao mala država, nema afinitete sukoba sa drugima, ali će svoje savezničke obaveze da izvršava u najboljoj mogućoj mjeri”, kazao je Darmanović.

Cdm

2 komentara

  1. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is actually annoying. A good blog with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  2. I have to say that this is really a good affecting view on this specific matter. And I’d like you to know that I’m really pleased you shared your thoughts plus knowledge and I find that i agree. I genuinely enjoy your straightforward writing plus the work you may have used with this post. A great many thanks for this solid work plus good luck with the web-site, I’m looking forward to updates in the future.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com