Ekonomski fakultet formirao Komisiju za provjeru autentičnosti magistarskog rada Bečića - Volim Podgoricu

Ekonomski fakultet formirao Komisiju za provjeru autentičnosti magistarskog rada Bečića

Vijeće Ekonomskog fakulteta formiralo je Komisiju čiji je zadatak da izvrši stručnu provjeru autentičnosti magistarskog rada studenta Alekse Bečića.

-Nakon što je Senat Univerziteta Crne Gore donio Odluku br. 03-3057 od 21.09.2018. godine (Bilten UCG, br. 438/18) kojom se uređuje prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacije/autorskog djela na Univerzitetu Crne Gore, Ekonomski fakultet je formirao Komisiju za provjeru autentičnosti magistarskog rada studenta Alekse Bečića. Naglašavamo, da prije donošenja navedene Odluke Senata, nije postojala mogućnost da Ekonomski fakultet provjeri autentičnost magistarskog rada, što je vijeće Fakulteta u svojim zaključcima i naglasilo, navodi se u saopštenju Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

U komisiji su redovni profesor, Fakultet za bankarstvo, osiguranje i finansije, Beogradska bankarska akademija, prof. dr. Dejan Erić, redovni profesor, Ekonomski fakultet Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Lidija Dedi i docent, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu doc. dr. sc.  Silvia Golem.

-U cilju tačnog izvještavanja javnosti i zaštite integriteta Ekonomskog fakulteta, najoštrije osuđujemo raniju medijsku zloupotrebu zaključaka Vijeća Ekonomskog fakulteta. Zaključci Vijeća Ekonomskog fakulteta donešeni na V sjednici održanoj 19.06.2018. godine se odnose na proceduru prijave, ocjene i odbrane magistarske tezekandidata Alekse Bečiće,  kako je to bilo traženo od Senata Univerziteta Crne Gore. Ni jednog trenutka Vijeće Ekonomskog fakulteta nije provjeravalo autentičnost pomenutog rada, niti se izjasnilo da predmetni magistarski rad nije plagijat. Osnovni razlog kao što je i ranije naglašeno nalazi se u činjenici da Vijeće fakulteta nije nadležno da utvrđuje postojanje plagijata, dodaje se u saopštenju.

Dodaju da su uvjereni da pozicija i ugled koje je Ekonomski fakultet gradio skoro šest decenija “ne mogu biti ugroženi slučajem potencijalnog “studentskog prepisivanja” i pokušaja njegovog pravdanja u plaćenim oglasima”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com