Je li CG vlast mogla da spriječi bjekstvo: Pomogli Gruevskom jer su ista klika - Volim Podgoricu

Je li CG vlast mogla da spriječi bjekstvo: Pomogli Gruevskom jer su ista klika

Crnogorske bezbjednosne službe morale su da spriječe bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da preko teritorije Crne Gore pobjegne u Mađarsku i tako izbjegne zatvorsku kaznu, ocijenio je analitičar geopolitike Blagoje Grahovac.

On je upozorio da su predstavnici vlasti pomogli Gruevskom da pobjegne od zatvorske kazne u Makedoniji i time nanijeli štetu ugledu Crne Gore.

“Crnogorska vlast je trebalo da spriječi ulazak Gruevskog na svoju teritoriju. Čitavom regionu je poznato da se protiv bivšeg makedonskog premijera vode četiri sudska postupka za teža krivična djela. Poznato je i da su mu oduzete putne isprave kako ne bi mogao da ode u inostranstvo. To znaju i oni koji se ne bave politikom, a sigurno je poznato onima koji se bave uspostavljanjem režima bezbjednosti u nekoj državi”, kazao je Grahovac.

Odbjegli bivši makedonski premijer zatražio je azil u Mađarskoj gdje je stigao preko Albanije, Crne Gore i Srbije. On je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 časova, na graničnom prelazu Božaj, koristeći ličnu kartu na svoje ime. Gruevski se nalazio u vozilu “folksvagen džeta” registarskih oznaka CD 1023 u društvu službenika mađarske ambasade, a istog dana je, preko graničnog prelaza Dobrakovo, ušao u Srbiju.

Iz Uprave policije tvrde da je crnogorska policija ispoštovala zakonske procedure, dok iz Vlade i mađarske Ambasade nijesu komentarisali informacije o bjekstvu Gruevskog preko crnogorske teritorije.

Grahovac kaže da je bjekstvo Gruevskog preko Albanije, Crne Gore i Srbije bilo očekivano.

“Gruevski je lako prošao kroz Crnu Goru jer pripada istom bratstvu kao i čelnici Demokratske partije socijalista (DPS) koji vladaju Crnom Gorom već tri decenije. Pretpostavljam da će se crnogorski zvaničnici pravdati da nisu htjeli uskratiti slobodu kretanja jednom čovjeku. Tako će pričati da zaštite i opravdaju sebe, ali će Crnoj Gori biti nanesena šteta”.

U trenutku kada je Gruevski ušao u Crnu Goru, za njim u Makedoniji nije bila raspisana potjernica.

Makedonske vlasti su 12. novembra izdale nacionalni nalog za hapšenje bivšeg premijera, nakon što se on u predviđenom roku nije javio na izdržavanje zatvorske kazne u Istražni zatvor u Skoplju. Međunarodna Interpolova potjernica za Gruevskim izdata je 13. novembra.

Bivši makedonski premijer pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog “mercedesa” vrijednog 600 000 eura.

Makedonskoj vladi se prigovara i da je međunarodni nalog za hapšenje izdala tek nakon što je Gruevski objavio da je u Budimpešti. Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović smatra da se i u slučaju Gruevskog pokazalo da je Crna Gora “utočište za lica sa potjernica”.

“Ukolilo je već bila raspisana međunarodna potjernica kada je Gruevski prolazio kroz Crnu Goru, nema dileme da je morao biti lišen slobode u Crnoj Gori. Svetozar Marović, razne Šinavatre i Gruevski su međunarodna sramota za Crnu Goru, jer smo postali utočište i tranzit za lica sa kriminalnom prošlošću ili sumnjivim biografijama. Oni su dokaz da se punom džakovima novca može sve, a ponajviše ukaljati obraz i ugled Crne Gore i njenih građana”, kazao je Bogdanović.

Bogdanović je upozorio da je na sličan način dozvoljeno i bivšem potpredsjedniku DPS-a Svetozaru Maroviću da bjekstvom u Srbiju izbjegne zatvorsku kaznu zbog korpucije.

“Kada je Crna Gora dozvolila da Svetozar Marović, šef organizovane kriminalne grupe, odšeta mirno preko granice i da nam se smješka iz Beograda izigravajući pravdu i izbjegavajući robiju, onda ništa ne treba da nas čudi. Vlast u Crnoj Gori je slučajem Marović, Šinavatra i najavom uvođenja sistema ekonomskog državljanstva davno izgubila međunarodni ugled i udarila sebi etiketu vlasti koja je spremna na razne mahinacije ispod žita. Slučaj Gruevskog neodoljivo podsjeća na slučaj Marović, a takvi procesi se ne mogu odigrati bez sinhronizovane akcije više država na najvišem nivou. Očito da su Crna Gora i Srbija i u jednom i u drugom slučaju odigrale značajnu ulogu”, kaže on.

Istraživačka novinarka međunarodnog Projekta za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) Saška Cvetkovska podsjeća da javnost još nije zvanično upoznata sa okolnostima bjekstva bivšeg makedonskog premijera.

“Sve informacije o njegovom bijegu uglavnom cirkulišu preko nezvaničnih izvora i očekuje se da vlade potvrde rutu kojom je pobjegao. Nijednoj vladi se trenutno ne može vjerovati iako izvjesno imaju informacije o tome. Jasno je da oranizovane kriminalne grupe instalirane u institucije država Zapadnog Balkana i dalje divljaju i nikoga nije briga za to. Jedini način da im povjerujemo je da objave snimak prelaska granice, umjesto što se pitamo da li su ga smjeli pustiti da pređe ili ne”, tvrdi ona.

Mediji su nedavno objavili da je Gruevski napustio Mađarsku i da će tražiti azil u Rusiji ili Turskoj, kao i da su propusti u radu državnih organa u Skoplju glavni razlog zbog kojeg je bivši premijer izbjegao zatvorsku kaznu.

Izvor: Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com