Kapino polje pogodno za vojni aerodrom - Volim Podgoricu

Kapino polje pogodno za vojni aerodrom

Prostorni kapaciteti, pista i kontrolni toranj aerodroma Kapino polje u Nikšiću dobra su polazna osnova za izmještanje vojnog vazduhoplovstva sa vojnog aerodroma Knjaz Danilo u Podgorici, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je danas obišao aerodrom u Nikšiću, gdje su sagledane mogućnosti za izmještanje vojnog aerodroma iz Podgorice na drugu lokaciju.

Podsjećamo, Bošković je nedavno Radiju Crne Gore saopštio kako se razmatra mogućnost da se vojni aerodrom u Podgorici ustupi za potrebe civilnog saobraćaja, te da bi centar vojnog vazduhoplovstva ubuduće mogao da bude u Nikšiću ili Beranama.

“Ovdje smo da pogledamo aerodrom Kapino polje zbog potreba države da svoju vojsku uredi na osnovu potreba, zahtjeva i veličine, da bude što efikasnije moguća. Vazduhoplovstvo Crne Gore se nalazi na vojnom aerodromu Knjaz Danilo u sklopu aerodroma Podgorica. S obzirom na to da se avio-saobraćaj u Crnoj Gori i broj putnika koji dolaze uvećao posljednjih desetak godina nekoliko puta, postajemo organičenje i mi njima i oni nama za obavljanje redovnih zadataka”, istakao je Bošković.

Stoga, kako je rekao, sagledavaju mogućnost da se vojni aerodrom izmjesti iz Podgorice.

“Jedna od stvari koja se sama nameće je ovaj aerodrom ovdje na Kapinom polju. Prostorni kapaciteti postoje, pista koja je sanirana sa kontrolnim tornjem daju dobru polaznu osnovu, ali sve će to iziskivati značajna ulaganja kako bi se aerodrom priveo namjeni, ako bi se za to odlučili”, rekao je Bošković.

Na pitanje hoće aerodrom biti na rapsolaganju NATO alijansi, Bošković je odgovorio da je NATO avijacija neotuđivi dio naše države, jer smo postali članica saveza.

“Bilo kada, ako bude potrebe, NATO avijaciji aerodromi u Crnoj Gori će biti na raspolaganju”, naglasio je.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović rekao je da je lokalna samouprava zainteresovana da VCG izgradi svoje kapacitete na Kapinom polju.

“U proteklom periodu radila se jedna studija opravdanosti koja bi trebalo da pokaže prve parametre, koji su optimistični za komercijalno korišćenje aerodroma, za generalnu avijaciju, biznis avione, ali sa ovim što je sada mogućnost, to daje još veće mogućnosti aerodromu”, rekao je Grbović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com