LJUBLJANA – PODGORICA: Kvar motora na letu Montenegro Airlinesa - Volim Podgoricu

LJUBLJANA – PODGORICA: Kvar motora na letu Montenegro Airlinesa

Na avionu Foker 100 Montenegro Airlinesa, koji je 11. novembra, letio iz Ljubljanje za Podgoricu došlo je do ozbiljnog kvara motora, saznao je CdM od dobro obaviještenog izvora koji je svoje tvrdnje potkrijepio fotografijama oštećenja. Izvor CdM-a tvrdi da je došlo do manjeg požara na motoru, ali da putnici maltene nisu ništa osjetili.

Oštećeni motor na Fokkeru (Foto: CdM)

Fotografije koje je ekskluzivno dobio portal CdM svjedoče koliko je oštećenje motora, a iz Montenegro Airlinesa su odgovrili da bezbjednost putnika nije bila ugrožena.

“Inače, taj motor je nedavno stigao sa višemjesečnog servisa gdje mu je dat resurs od 6500 hiljada sati, a nije radio ni par stotina”, kazao je izvor CdM-a.

Ovim povodom CdM je kontaktirao Montenegro Airlines i Agenciju za civilno vazduhoplovstvo i tražio pojašnjenja.

“Informacija koju imate da se na letu Ljubljana-Podgorica zapalio motor nije tačna. Naime, 11. novembra 2018. godine, na letu Ljubljana-Podgorica na avionu F100 došlo je do kvara motora, što je kapetan registrovao kroz indikaciju povećanja broja obrtaja i reagovao u skladu sa procedurom. Motor se nije zapalio, nije bilo indikacije požara niti aktivacije protiv-požarnog sistema, i svi relevantni parametri funkcionisanja motora su bili u dozvoljenim granicama. Shodno tome let je nastavljen i završen potpuno normalno bez ikakvih problema. Sigurnost putnika i članova posade nije ni u jednom trenutku bila ugrožena”, saopštili su CdM-u iz Montenegro Airlinesa.

Oštećeni motor na Fokkeru (Foto: CdM)

Ističu da je nakon slijetanja konstatovano oštećenje na motoru koje je izazvao kvar na komori sagorijevanja, a koje je prouzrokovalo oštećenje zida tzv. bajpas sekcije motora, što je posljedično uzrokovalo tamne tragove curenja toplog vazduha na spoljašnosti motora.

“Tehničke inspekcije su urađene u skladu sa važećim instrukcijama proizvođača motora i aviona, Rolls-Royce i Fokker inženjerskim službama. Osim njih, obaviještena je i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore kao i kompanija Dallas Airmotive koja će raditi popravku ovog oštećenja”, tvrde u MA.

Prema njihovim riječima službe kompanije su u procesu skidanja motora sa aviona i transporta u ovlašćeni servis.

Iz Agencje za civilno vazduhoplovstvo CdM-u su kazali da ih je Montenegro Airlines o ovom slučaju obavijestio.

“U skladu sa regulatornim okvirima, Agencija za civilno vazduhoplovstvo je, pored Komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, jedna od adresa na koju treba da se obrate svi koji imaju saznanja da je došlo do ugrožavanja sigurnosti vazdušnog saobraćaja, a naročito u situacijama kada je došlo do nesreće ili ozbiljne nezgode. Zbog toga smo razvili sistem prijavljivanja događaja. Svi vazduhoplovni subjekti, pa tako i Montenegro Airlines, zakonski su obavezni da nas obavijeste o tehničkim problemima, a koji za posljedicu mogu imati ili su imali, ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja. O konkretnom slučaju prijavu smo dobili od Montenegro Airlines-a”, rekli su CdM-u iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Oštećeni motor na Fokkeru (Foto: CdM)

Pojasnili su da pravno ili fizičko lice mora imati certifikat vazdušnog operatora i operativnu licencu, kako bi pružalo uslugu komercijalnog vazdušnog prevoza. Naglašavaju da je uloga Agencije da kontinuirano prati ispunjavanje zahtjeva u odnosu na izdati certifikat i licencu. Ovo, napominju, važi za sve operatore, uključujući i Montenegro Airlines.

“Dodatno, vazduhoplovni subjekt je u svim slučajevima koji se mogu okarakterisati kao ugrožavanje sigurnosti obavezan da u roku od 30 dana od trenutka saznanja za događaj koji je ugrozio sigurnost sprovede preliminarnu analizu, a u roku od 90 dana i konačnu analizu i da ih dostavi Agenciji. Agencija za civilno vazduhoplovstvo ima obavezu da, u slučajevima koji su rezultirali nesrećom ili ozbiljnom nezgodom, prati rokove i radnje koje preduzima vazduhoplovni subjekat”, naveli su iz Agencije.

Pojasnili su da Agencija ima mogućnost da reaguje ukoliko se procijeni da analiza događaja, preliminarna ili konačna, ne ide u pravcu otklanjanja ili umanjenja rizika od pojave događaja istog karaktera u budućnosti.

“Ta reakcija se može kretati od zahtjeva za dodatnom analizom i nalaganjem za preduzimanje odgovarajućih mjera, ali u krajnjem slučaju može dovesti i do ograničavanja, privremenog ili trajnog povlačenja izdatog certifikata ili licence”, zaključili su u izjavi za CdM iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com