Home / ŽIVOT + / Duhovnost / SREĆNA SLAVA: Danas je Sveti Stefan Dečanski – Mratindan!

SREĆNA SLAVA: Danas je Sveti Stefan Dečanski – Mratindan!

Pravoslavna crkva danas slavi Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan.
Sveti mučenik Stefan Dečanski, kralj srpski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana.

Po naređenju neobaviještenog oca bio je oslijepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen. Pri oslijepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao da će mu vratiti vid.

Pet godina proveo je Sveti Stefan u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja /Pantokratora/. Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i bogougodnošću izazivao je divljenje i monaha i cijelog Carigrada.

Kada je prošlo pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najljepših građevina vizantijske umjetnosti i srednjovjekovne arhitekture na tlu srpske države.

Svoj vijek proživio je Sveti Stefan kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 1336. godine. Sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Narod je Mrati pripisao ulogu zaštitnika vukova kao i mnogim drugim zimskim svecima. Naime, vjeruje se da na ovaj dan sveti Mrata saziva sve vukove i određuje im ko će koliko ovaca pojesti i gdje, daje im hranu za zimu.

Takvu ulogu imaju i sveti Aranđel Mihail , Sveti Nikola, Sveti Jovan ali i Sveti Sava. Zapravo svetitelji koji padaju u zimski period godine. Narod je stara vjerovanja iz paganskog doba i staroslovenskih božanstava prenio na hrišćanske svece. Po tumačenju mnogih mitologa, vuk je bio i vrhovni bog srpskog panteona ili božanstvo posvećeno njemu.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com