Gubici na mreži koštali građane 14,4 miliona eura - Volim Podgoricu

Gubici na mreži koštali građane 14,4 miliona eura

Gubici u distributivnom sistemu prošle godine su iznosili 14,96 odsto, dok su gubici u prenosnom sistemu činili 3,52 odsto bruto domaćeg konzuma, pokazuju podaci Regulatorne agencije za energetiku RAE, piše Dan.

Gubici u prenosnom sistemu kojim upravlja Crnogorski elektroprenosni sistem CGES nijesu prelazili dozvoljenu granicu od 3,73 odsto, dok su gubici u distributivnom sistemu značajno iznad 8,43 odsto dozvoljenih gubitaka. Distributivni sistem kontroliše Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS.

RAE u svom izvještaju nije navodila kolika je vrijednost u eurima gubitaka na elektromreži.  Iz CGES-a i CEDIS-a su te podatke dostavili.

Prema njihovim podacima, gubici na elektromreži su lani koštali potrošače 14,4 miliona eura. Od toga se 6,95 miliona odnosi na gubitke CGES-a, a 7,45 miliona na gubitke CEDIS-a. Gubici u prenosu su iznosili 126,9 gigavat-sati (gVh), a u distributivnom sistemu 399,56 gVh.

“Gubici u prenosnom sistemu se odnose isključivo na tehničke gubitke i predstavljaju gubitke usled proticanja elekgrične energije kroz provodnike i transformatore. Nivo tehničkih gubitaka u prenosnoj mreži je na nivou prosjeka u evropskim prenosnim mrežama, i u 2017. godini iznosili su 2,26 odsto. Trošak koji je CGES imao po osnovu gubitaka električne energije u prenosnom sistemu Crne Gore u 2017. godini, iznosio je 6.950.435 eura”, naveli su iz te kompanije.

Kada je u pitanju distributivni sistem, od 399,56gVh gubitaka, u tarife je transponovano 196 gVh, što je potrošače koštalo 7,45 miliona.

“Odobrena količina gubitaka utvrđena je primjenom procenta od 8,43 odsto na neto distributivniu potrošnju. Procenat gubitaka utvrđen je studijom gubitaka koju je za potrebe CEDIS-a, a u svrhu utvrđivanja regulatornog prihoda izradio Elektrotehnički fakultet Podgorica. Studija gubitaka je revidovana od strane Energetskog koordinacionog centra Beograd. Cijene energije za pokrivanje gubitaka, koja se koristi za utvrđivanje novčanog iznosa (troška) gubitaka uzete su sa Hupeksa kao referentne berze električne energije određene odlukom Regulatorne agencije za energetiku. Ostvareni trošak po osnovu gubitaka u distributivnom sistemu za 2017. godinu iznosi 16.310.500 eura”, saopštili su iz CEDIS-a.

Iz RAE su naveli da su cijene dozvoljenih gubitaka koje korisnici prenosnog i distributivnog sistema električne energije, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, plaćaju utvrđene odlukom Agencije iz 2016. godine koja se odnosi na trogodišnji regulatorni period od 2017. do 2019. godine.

“Konkretno, cijena dozvoljenih gubitaka koju su domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem plaćala u 2017. godini iznosila je 0,6954 eurocenti po kilovat-satu (kVh) u višoj, odnosno 0,3477 eurocenti po kVh u nižoj tarifi, dok je u 2018. godini cijena manja za 0,52 odsto. Navedena cijena dozvoljenih gubitaka temelji se na stepenu opravdanih tehničkih gubitaka prethodno utvrđenih studijama koje su, shodno odredbama Zakona, sproveli CEDIS i CGES i revidovale nezavisne stručne institucije. Važno je istaći da su tehnički gubici fizička pojava koja neizbježno nastaje prilikom prenosa i distribucije električne energije od proizvodnih objekata do krajnjih potrošača”, naveli su iz RAE.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com