DŽABA POSTIMO AKO SMO BIJESNI! Ovako treba da se ponaša PRAVI VJERNIK! Evo kako da OČISTIMO DUŠU I TIJELO - Volim Podgoricu

DŽABA POSTIMO AKO SMO BIJESNI! Ovako treba da se ponaša PRAVI VJERNIK! Evo kako da OČISTIMO DUŠU I TIJELO

Božićni, jedan od četiri velika godišnja posta, počeo je danas i zaršava se na Božić, 7. januara.

Tih 40 dana svaki pravi vjernik treba da iskoristi za pročišćenje i tijela i duše, ali su mnogi ljudi skloni da taj period iskoriste kao svojevrsnu dijetu, bez preteranog udubljivanja u to šta post zapravo znači.

Post je, zapravo, vrijeme kada čovjek pronalazi mjeru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i djela. Vrijeme posta treba da nauči čovjeka suzdržavanju, ali ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, bijesa i svakog onog ponašnja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu.

Prema pravilima posta i prema riječima Svetog Jovana Zlatoustog, tjelesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

“Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnkjevnog čovjeka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?”, prenose se riječi Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

U Svetom pismu piše “ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga”, što znači da je čovjek čovjeku brat, te da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo druge, a to možemo samo ako nismo bijesni i sebični.

Protojerej Miodrag Pavlović objašnjava da post treba čovjeka da privoli da razmisli ko je, šta je, gdje je i kakav je njegov odnos prema Bogu.

“U postu se treba pokajati, ispovedati, razmisliti, olakšati svoju dušu i očistiti sebe. Ne treba tijelo mučiti postom ako ćemo biti bijesni, ako ćemo se svađati i željeti zlo bližnjem svom. U postu treba opraštati i nastupati čista srca”, kaže ovaj sveštenik.

Pravila posta
Božićni post počinje 28. novembra i traje do 7. januara, odosno do Božića. Strogo se posti (na vodi) samo srijedom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstrožji post je 6. janaura kada su pravi vjernici toga dana sve do večere samo na vodi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com